Στη μάχη της κρίσης των καυσίμων που μαίνεται εδώ και εβδομάδες στη Βρετανία, μπήκε σήμερα ο στρατός.

Βρετανοί στρατιώτες με στολές μάχης έφθασαν σε ένα διυλιστήριο της BP μετά την εντολή της κυβέρνησης στον στρατό να βοηθήσει στην παράδοση καυσίμων ώστε να ξεπεραστεί μια τεράστια έλλειψη οδηγών βυτιοφόρων που έχει δημιουργήσει προβλήματα στην τροφοδοσία της χώρας σε καύσιμα.

Οι βρετανικές εφοδιαστικές αλυσίδες για οτιδήποτε από χοιρινό, πουλερικά και βενζίνη έως φάρμακα και γάλα, έχουν δεχτεί ασφυκτικές πιέσεις φθάνοντας σε οριακό σημείο εξαιτίας των ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό στον απόηχο των κρίσεων του Brexit και του κορονοϊού.

Την περασμένη εβδομάδα οι αγορές πανικού καυσίμων εν μέσω της έλλειψης οδηγών βυτιοφόρων προκάλεσαν χαοτικές σκηνές σε μεγάλες πόλεις με ουρές αυτοκινήτων να σχηματίζονται, με συμπλοκές στις αντλίες και οδηγούς να αποθηκεύουν καύσιμα σε πλαστικές φιάλες νερού.

Ουρές σε βενζινάδικο της Βρετανίας

«Ως ένα επιπλέον μέτρο ασφαλείας ζητήσαμε τις υπηρεσίες περισσότερων οδηγών. Η κατάσταση βελτιώνεται εδώ και μια εβδομάδα καθημερινά. Γίνεται καλύτερη και καθώς η ζήτηση μειώνεται σε περισσότερο κανονικά επίπεδα αναμένεται ότι θα λυθεί το πρόβλημα», είπε ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC.

Βρετανοί υπουργοί έχουν επανειλημμένως διαψεύσει, όπως υπενθυμίζει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι η κρίση με τα καύσιμα συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με το Brexit και έχουν χαρακτηρίσει παγκόσμιο πρόβλημα την έλλειψη οδηγών βυτιοφόρων παρότι άλλες ευρωπαϊκές γειτονικές χώρες δεν έχουν συναντήσει ουρές αυτοκινήτων στα πρατήρια καυσίμων.

«Οι οδηγοί βαρέων οχημάτων δεν είναι ζήτημα του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι πανευρωπαϊκό και πέραν της Ευρώπης. Θέλω να γνωρίζει ο κόσμος ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε κάποιες από αυτές τις προκλήσεις, εκεί όπου μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά» είπε χαρακτηριστικά ο Σουνάκ.

Εν μέσω της κρίσης με τα καύσιμα οι κτηνοτρόφοι έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι μια έλλειψη εκδοροσφαγέων και άλλων εργαζομένων σε σφαγεία μπορεί να υποχρεώσει στη μαζική θανάτωση έως 150.000 χοίρων.