Υπό έλεγχο υποστηρίζει το Λονδίνο ότι τέθηκε σήμερα η κρίση με τα πρατήρια καυσίμων, που προκλήθηκε από την έλλειψη οδηγών φορτηγών, αλλά πολλές αντλίες παραμένουν άδειες στη βρετανική πρωτεύουσα με αποτέλεσμα οι αυτοκινητιστές να αναζητούν ανοικτό βενζινάδικο ή να στέκονται στην ουρά για ώρες για να γεμίσουν τα ντεπόζιτά τους.

«Αυτή η κρίση είναι τώρα απολύτως κάτι που είναι και πάλι υπό έλεγχο», δήλωσε ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Σάιμον Κλαρκ.

Δημοσιογράφοι του Reuters επισκέφθηκαν ωστόσο επτά πρατήρια βενζίνης στο Λονδίνο και τις γύρω περιοχές. Δύο εξ αυτών ήταν ανοικτά και στο ένα δεκάδες οδηγοί περίμεναν στην ουρά, με το προσωπικό να προσπαθεί να τους καθοδηγήσει.

Η Ένωση Λιανεμπόρων Καυσίμων (PRA), που εκπροσωπεί ανεξάρτητους εμπόρους οι οποίοι αντιστοιχούν στα δύο τρίτα περίπου των 8.380 πρατηρίων καυσίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε χθες ότι το 27% των μελών της ανέφεραν ότι έχουν εξαντληθεί τα αποθέματά τους και ότι αναμένουν η κατάσταση να βελτιωθεί τις επόμενες 24 ώρες.

Κριτική στη Βρετανία για την αποχώρηση από την ΕΕ

Η κρίση με τα πρατήρια βενζίνης προκάλεσε αντιδράσεις σε κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με υψηλόβαθμους πολιτικούς να υποστηρίζουν, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι η έλλειψη οδηγών ήταν ξεκάθαρη συνέπεια της απόφασης για αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βρετανοί υπουργοί έχουν κατ’ επανάληψη αρνηθεί ότι το Brexit έπαιξε ρόλο στην κρίση αυτή, αν και δεκάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι οδηγοί φορτηγών έφυγαν κατά τη δίνη του Brexit, και επικαλούνται τα lockdowns της COVID, που απέτρεψαν τη διενέργεια εξετάσεων πιστοποίησης για χιλιάδες οδηγούς.

Ερωτηθείς εάν η Βρετανία θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση εάν δεν είχε αποχωρήσει από την ενιαία αγορά, ο Κλαρκ δήλωσε: «Πραγματικά, δεν το δέχομαι αυτό». «Η ιδέα ότι αυτό αφορά το Brexit είναι μια προσπάθεια να μας γυρίσει πίσω σε αυτό που πραγματικά φοβάμαι ότι είναι μια αρνητική συζήτηση για ευκαιρίες του παρελθόντος», δήλωσε. «Εάν κοιτάξετε την κατάσταση στη Γερμανία, εάν κοιτάξετε την κατάσταση στην Πολωνία, εάν κοιτάξετε την κατάσταση στη Γαλλία, και εκείνες έχουν τέτοια προβλήματα», είπε.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.