Μόλις 15 εκ των 54 αφρικανικών κρατών έχουν εμβολιάσει πλήρως το 10% του πληθυσμού τους κατά του κορονοϊού και πολλοί υγειονομικοί της πρώτης γραμμής εξακολουθούν να κινδυνεύουν, έγινε σήμερα γνωστό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών.

Οι δύο αυτοί οργανισμοί απηύθυναν έκκληση για την επιτάχυνση της διανομής δόσεων σε όσους κινδυνεύουν στην ήπειρο, εν μέσω των «ασαφών σχεδίων διανομής», όπως τα χαρακτήρισε ο ΠΟΥ.

Επισημαίνεται πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ζητήσει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 10% των υγειονομικών σε κάθε χώρα έως σήμερα, ένας στόχος που – κατά τον ΠΟΥ – επετεύχθη από το 90%, σχεδόν, των υψηλού εισοδήματος χωρών.

Την ίδια ώρα, οι μισές από τις 52 αφρικανικές χώρες, που έχουν παραλάβει εμβόλια κατά της covid-19, έχουν εμβολιάσει πλήρως μόλις το 2% ή λιγότερο των πληθυσμών τους, τονίζει το περιφερειακό γραφείο του ΠΟΥ στη Μπραζαβίλ σε ανακοίνωσή του, την οποία επικαλούνται διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Ο Χάουαρντ Κέιτον, διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών, εξήγησε στο Reuters πως ανέλυσε δεδομένα από εννέα αφρικανικές χώρες. Τα στοιχεία αυτά κατέδειξαν πως περίπου το ένα τρίτο των υγειονομικών συνεχίζει να περιμένει την πρώτη δόση εμβολίου και μόλις το 10% έχει εμβολιαστεί πλήρως.

«Παρά τις υποσχέσεις, δεν βλέπουμε να γίνονται διανομές. Πρόκειται για μια υγειονομική κρίση και μια κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε.

«Σήμερα, οι νοσηλευτές και οι υγειονομικοί θα πάνε στη δουλειά τους γνωρίζοντας πως διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, όμως χωρίς να έχουν την προστασία του εμβολίου», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, ορισμένες πλούσιες χώρες χορηγούν ήδη αναμνηστικές δόσεις και εμβόλια στους νέους, επισήμανε.

«Ξέρετε, μόλις είδαμε έναν δισεκατομμυριούχο να στέλνει έναν υγειονομικό στο διάστημα κι όμως, εδώ στη Γη, έχουμε εκατομμύρια υγειονομικούς να περιμένουν ακόμη να εμβολιαστούν. Δεν θα έπρεπε να κάνουν μια ευχή σε ένα αστέρι για να λάβουν ένα εμβόλιο, θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα», τόνισε ο Κέιτον.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.