Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την πίεση του να είσαι παιδί ενός προέδρου των ΗΠΑ. Το να είσαι στο προσκήνιο σε τόσο μικρή ηλικία πρέπει να είναι απίστευτα δύσκολο -για να μην αναφέρουμε ότι πρέπει να αφήσεις πίσω τους φίλους σου για να ξεκινήσεις τη νέα σου ζωή στον Λευκό Οίκο. Ίσως, όμως, το χειρότερο μέρος του να είσαι παιδί ενός προέδρου είναι το να πρέπει να ανταποκριθείς κάπως στην κληρονομιά των γονιών σου. Ποιοι όμως είναι οι πρώην πρόεδροι με τα περισσότερα παιδιά;

Οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ με τα περισσότερα παιδιά

Σύμφωνα με το POTUS.com και όσα αναφέρει το grunge.com, οι Αμερικανοί πρόεδροι είχαν, κατά μέσο όρο, 4,1 παιδιά. Ένα ποσοστό αρκετά υψηλότερο από τον σημερινό εθνικό μέσο όρο -1,9 παιδιά ανά οικογένεια, αναφέρει η Statista- αλλά είναι κατά προσέγγιση σύμφωνο με αυτό που θα περίμενε κανείς δεδομένου του ποσοστού γεννήσεων των τελευταίων δύο αιώνων.

Είναι ενδιαφέρον, όμως, και το γεγονός ότι υπήρξε μόνο ένας πρόεδρος που δεν έγινε ποτέ πατέρας με βιολογικό τρόπο, αλλά ούτε και υιοθέτησε παιδιά: ο ενδέκατος Πρόεδρος Τζέιμς Νοξ Πολκ, ενώ ο Τζέιμς Μπιουκάναν, ο μόνος άγαμος πρόεδρος της Αμερικής, υιοθέτησε την ορφανή ανιψιά του.

Ουίλιαμ Χένρι Χάρισον

Στην αντίθετη πλευρά, ωστόσο, με τον Πολκ βρίσκονται αρκετοί πρόεδροι που είχαν πολλά παιδιά. Ο ακριβής αριθμός των οποίων δεν μπορεί να προσδιοριστεί εύκολα, καθώς πολλοί πρόεδροι έκαναν παιδιά τα οποία αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν -κάποιοι, σε λίγες περιπτώσεις, ακόμη και με τους σκλάβους τους. Έτσι, ενώ μπορεί να μην γνωρίζουμε ποτέ τον ακριβή αριθμό παιδιών που είχε ο κάθε πρόεδρος, οι ειδικοί έχουν διατυπώσει ορισμένες εικασίες.

Στην τρίτη, λοιπόν, θέση στην ιεραρχία με τους προέδρους με τα περισσότερα παιδιά κατατάσσεται ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τόμας Τζέφερσον. Σύμφωνα με το grunge.com, ο Τζέφερσον και η σύζυγός του Μάρθα απέκτησαν μαζί έξι παιδιά, από τα οποία μόνο δύο κόρες επέζησαν μέχρι και την ενηλικίωσή τους. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Monticello.org, είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι ο Τόμας Τζέφερσον είχε τουλάχιστον άλλα έξι παιδιά με τη Σάλι Χέμινγκς, μια γυναίκα την οποία υποδούλωσε.

Τζον Τάιλερ

Ωστόσο, ο Τζέφερσον δεν ήταν ο μόνος πρόεδρος που είχε παιδιά με γυναίκες σκλάβες. Ο ένατος πρόεδρος Ουίλιαμ Χένρι Χάρισον έχει μια παρόμοια ιστορία. Είναι γνωστό ότι ο Χάρισον είχε 10 παιδιά με τη σύζυγό του Άννα -ωστόσο μόνο δύο από αυτά ζούσαν μετά την ηλικία των 40 ετών, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. Σύμφωνα με τον ιστορικό Κένεθ Γιάνκεν, ο Γουίλιαμ Χένρι Χάρισον πιθανότατα είχε (τουλάχιστον) επιπλέον έξι παιδιά με τη Ντίλσια, μια γυναίκα σκλάβα. Σε αντίθεση με τον Τζέφερσον -ο οποίος απελευθέρωσε όλα τα παιδιά που είχε με την Χέμινγκς- ο Χάρισον έδωσε τα περισσότερα από τα σκλαβωμένα παιδιά του στον αδελφό του, ο οποίος τα πούλησε.

Από την άλλη ο 10ος πρόεδρος Τζον Τάιλερ, είναι σίγουρα ο πρόεδρος με τα περισσότερα «νόμιμα» παιδιά. Με την πρώτη του σύζυγο, Λετίσια, είχε αποκτήσει οκτώ παιδιά και άλλα επτά με τη δεύτερη σύζυγό του Τζούλια, σύμφωνα με το History.com. Η πλειοψηφία αυτών των παιδιών επιβίωσε μέχρι και την ενήλικη ζωή τους.