Δύο άνδρες κατηγορούνται για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Λάιρα ΜακΚί, που άφησε την τελευταία της πνοή από πυρά στη Βόρεια Ιρλανδία κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ καθολικών ρεπουμπλικάνων και δυνάμεων της τάξης τον Απρίλιο του 2019.

Όπως αναφέρει η τοπική αστυνομία στην ανακοίνωσή της και μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων οι δύο άνδρες, ηλικίας 21 και 33 ετών, κατηγορήθηκαν επίσης για την κατοχή όπλου και πυρομαχικών με την πρόθεση να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή, συμμετοχή σε ταραχές, κατοχή βομβών Μολότοφ και εμπρησμό, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία χθες βράδυ.

Σήμερα τα εν λόγω άτομα πρόκειται να εμφανιστούν ενώπιον δικαστηρίου στο Λοντοντέρι, μαζί με έναν τρίτο άνδρα, ηλικίας 20 ετών, που κατηγορείται για την κατοχή βομβών Μολότοφ και τη συμμετοχή σε ταραχές. Ένας τέταρτος άνδρας, ηλικίας 19 ετών, αφέθηκε ελεύθερος.

Όλοι τους συνελήφθησαν την Τετάρτη (15/9) στο Λοντοντέρι, μια πόλη στα ιρλανδικά σύνορα.

Οι έρευνες είχαν αρχικά οδηγήσει στην απαγγελία κατηγορίας για ανθρωποκτονία στα μέσα του Φεβρουαρίου 2020 κατά 50χρονου ύποπτου, του Πολ ΜακΙντάιρ, ο οποίος, σύμφωνα με τον συνήγορό του είχε μαζέψει κάλυκες σφαιρών που συνδέονται με την δολοφονία, αλλά δεν είναι αυτός που πυροβόλησε.

Το όπλο του εγκλήματος βρέθηκε και ταυτοποιήθηκε στα μέσα του Ιουνίου. Στην συνέχεια, τον Ιούλιο του 2020, απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά 27χρονου άνδρα σχετικές με την νομοθεσία περί οπλοκατοχής.

Η Λάιρα ΜακΚί, 29 ετών, σκοτώθηκε από πυρά στις 18 Απριλίου 2019 στην καθολική συνοικία του Κρέγκαν στο Λόντοντέρι.

Η οργάνωση Νέος IRA είχε παραδεχθεί την ευθύνη του στον θάνατο της νεαρής δημοσιογράφου με ανακοίνωση που στάλθηκε στην εφημερίδα The Irish News, αναφέροντας ότι η Λάιρα ΜακΚί «στεκόταν δίπλα στις εχθρικές δυνάμεις», δηλαδή τις αστυνομικές δυνάμεις. Η οργάνωση είχε απευθύνει «τα ειλικρινή της συλλυπητήρια και την συγγνώμη της» στους δικούς της.

Ο θάνατος της Λάιρα ΜακΚί συγκλόνισε την Βόρεια Ιρλανδία επαναφέροντας μνήμες των Troubles που αιματοκύλισαν επί τρεις δεκαετίες την επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου.