Η Αυστραλία ενδέχεται να ζητήσει την ανάκληση του πρεσβευτή της στην Ινδονησία εάν η Τζακάρτα προχωρήσει στην εκτέλεση 2 Αυστραλών υπηκόων οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών, Τζούλι Μπίσοπ. Η Βραζιλία και η Ολλανδία ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους που ήταν τοποθετημένοι στην Ινδονησία – η οποία έχει από τις αυστηρότερες νομοθεσίες στον κόσμο σχετικά με τα ναρκωτικά- μετά την εκτέλεση 2 υπηκόων τους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Συνολικά 6 άνθρωποι εκτελέστηκαν για αδικήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά. Υπήκοοι από το Βιετνάμ, τη Νιγηρία και το Μαλάουι ήταν μεταξύ αυτών που εκτελέστηκαν.

Η Αυστραλία έχει κάνει έκκληση για επιείκεια για λογαριασμό των 2 υπηκόων της –που φέρεται ότι ήταν μέλη της συμμορίας Bali 9- οι οποίοι συνελήφθησαν το 2005 με τις κατηγορίες για λαθρεμπόριο ηρωίνης στην Αυστραλία, ωστόσο, όπως είπε η Μπίσοπ, η κυβέρνηση της Ινδονησίας αγνόησε τις εκκλήσεις. Ερωτηθείς εάν η Αυστραλία εξετάζει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ολλανδίας και της Βραζιλίας και να αποσύρει τον πρεσβευτή της από τη Τζακάρτα εάν η κυβέρνηση της χώρας προχωρήσει με τις εκτελέσεις, η Μπίσοπ είπε ότι το σενάριο αυτό δεν αποκλείεται.

«Δεν θα κάνω εικασίες σχετικά με το τι θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση που η κυβέρνηση της Ινδονησίας πραγματοποιήσει την απειλή της και εκτελέσει τους Αυστραλούς», δήλωσε η ίδια κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.