Τι γίνεται αν βάλετε το χέρι σας σε υγρό άζωτο

Ένα ιδιαίτερο πείραμα - Δείτε το βίντεο


ΚΟΣΜΟΣ
10:31
16/01/2015
Τι γίνεται αν βάλετε το χέρι σας σε υγρό άζωτο
2
loading

Αν ποτέ συμβεί να βρεθείτε μπροστά από ένα δοχείο με υγρό άζωτο, πρέπει να γνωρίζετε πώς θα πρέπει να αντιδράσετε-αν βέβαια το επιθυμείτε.
 
Για να σας λυθεί λοιπόν κάθε απορία, οι επιστήμονες εργάστηκαν για εσάς. Όπως γράφει το ιατρικό πόρταλ medical daily, αρχικά θα θέλετε να βυθίσετε το χέρι σας στο υγρό. Προσοχή, θα πρέπει να αντισταθείτε σε αυτή την παρόρμηση. Γιατί; Το υγρό άζωτο αγγίζει επικές θερμοκρασίες Κελσίου, που μπορεί να φτάσει και τους -200, αλλά χάρη σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται το Leidenfrost, αυτό είναι εφικτό για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου.

Όταν ένα υγρό έρχεται σε επαφή με μια επιφάνεια που είναι πολύ πιο θερμότερη από το σημείο βρασμού του - ας πούμε, μία δεξαμενή υγρού αζώτου και ένα χέρι σε θερμοκρασία δωματίου ή μια σταγόνα νερού σε θερμοκρασία δωματίου - το υγρό δεν βράζει αμέσως.

Για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου, κάθεται πάνω σε ένα λεπτό στρώμα ατμού. Γύρω από το χέρι σας, σχηματίζει ένα προστατευτικό γάντι ατμού, το οποίο μονώνει το δέρμα σας από το άζωτο.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Gianni DelGianni

    Leidenfrost εφφεκτ λεγεται το ''προστατευτικο γαντι''...ειναι ακριβως το ιδιο οταν πετας νερο σε καυτο ματι κουζινας...

  2. avatar Thanatos

    Δε μεκανες σοφοτερο μπηστ , η θερμικη ενεργεια - φορτιο δε διαχεεται ακαριαια, δεν ειναι ηλεκτρικο ρευμα
    Το ιδιο γινεται και μενα καυτο αντικειμενο ,να μη πω για τους αναστεναρηδες και τα καρβουνα που εμεις τοχουμε συνδεσει με εορτη αγιου ενω η πυροβασια εμφανιζεται σε πολλους λαους της ασιας ινδους ιδιαιτερα...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει