Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την Τρίτη μια αύξηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης – αθετώντας, έτσι, μια προεκλογική του υπόσχεση – προκειμένου το σύστημα υγείας να ανακάμψει και να απορροφήσει τις σημαντικές καθυστερήσεις στην ιατρική φροντίδα που συσσωρεύθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας.

Δεχόμενος έντονες επικρίσεις, ακόμη και στις τάξεις της συντηρητικής πλειοψηφίας που αντιτίθεται στην αύξηση των φόρων, ο επικεφαλής της κυβέρνησης διευκρίνισε πως η αύξηση αυτή της τάξης του 1,25%, που θα εφαρμοστεί από τον Απρίλιο του 2022, θα χρηματοδοτήσει επίσης την ανάληψη της φροντίδας, η οποία συχνά κοστίζει πολύ, ενηλίκων που χρειάζονται υποστήριξη, όπως οι ηλικιωμένοι σε οίκους ευγηρίας.

Μετά «τη χειρότερη πανδημία σε έναν αιώνα (…) οφείλουμε τώρα να βοηθήσουμε το NHS [το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας] να ανακάμψει», δήλωσε ο Τζόνσον στους βουλευτές, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Οφείλουμε να παράσχουμε τώρα τη χρηματοδότηση προκειμένου να φθάσουμε εκεί», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως η αύξηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης θα επιτρέψει να συγκεντρωθούν 36 δισεκ. λίρες (42 δισεκ. ευρώ) τα τρία επόμενα χρόνια, μαζί με μια χρηματοδότηση 5,4 δισεκ. λιρών για τους έξι επόμενους μήνες.

Ο κορονοϊός, άλλωστε, αύξησε σε μεγάλο βαθμό την πίεση στο δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, που είχε ήδη προβλήματα πριν από την πανδημία, με καθυστερήσεις και χρόνιες ελλείψεις προσωπικού, όπως επισημαίνουν σε τηλεγραφήματά τους το AFP και το Reuters.

Πέντε και πλέον εκατομμύρια άνθρωποι, αριθμός ρεκόρ, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε λίστα αναμονής για μη επείγουσα ιατρική φροντίδα στην Αγγλία και αν δεν γίνει τίποτα, ο αριθμός αυτός μπορεί να φθάσει τα 13 εκατ. μέχρι τα τέλη του έτους, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

«Αναγνωρίζω ότι αυτό παραβιάζει μια δέσμευση του προγράμματος» που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των βουλευτικών εκλογών του Δεκεμβρίου 2019, είπε ο Μπόρις Τζόνσον. «Δεν είναι κάτι που το κάνω ελαφρά τη καρδία» αλλά «μια παγκόσμια πανδημία δεν περιλαμβάνεται σε κανένα πρόγραμμα», πρόσθεσε και υπογράμμισε πως ο ιός προκάλεσε προβλήματα στα δημόσια οικονομικά.

Η αύξηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, που θα ισχύσει για εργαζομένους και εργοδότες, θα συμβάλει, επίσης, στο να χρηματοδοτηθεί η πλαισίωση ηλικιωμένων και ενηλίκων που χρειάζονται υποστήριξη, για παράδειγμα εκείνων που πάσχουν από άνοια, μια μεταρρύθμιση για την οποία είχαν δοθεί υποσχέσεις από διαδοχικές κυβερνήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τώρα, όποιος έχει εισόδημα που υπερβαίνει τις 23.250 λίρες (23.350 λίρες, σύμφωνα με το Reuters) πρέπει να αναλάβει όλα τα έξοδα, κάτι που οδηγεί μερικές φορές σε δύσκολες καταστάσεις με κάποιους να φθάνουν μέχρι και να πουλήσουν το σπίτι τους προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα έχουν περίθαλψη. Από τον Οκτώβριο του 2023 (από τον Απρίλιο του 2023, σύμφωνα με το Reuters) το ανώτατο όριο ιατρικών δαπανών [που θα καλύπτονται από το σύστημα υγείας] θα είναι 86.000 λίρες ανά άτομο.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.