Το ένα τέταρτο των Εβραίων της Βρετανίας έχουν σκεφθεί να εγκαταλείψουν τη χώρα την τελευταία διετία και περισσότεροι από τους μισούς αισθάνονται ότι δεν έχουν μέλλον στην Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Επιπλέον, όπως διαπιστώνει η δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία YouGov για λογαριασμό της οργάνωσης Εκστρατεία Κατά του Αντισημιτισμού (CAA), οι αντισημιτικές απόψεις είναι ευρέως διαδεδομένες στη βρετανική κοινωνία με το 45% των Βρετανών να συμφωνούν με τουλάχιστον μία αντισημιτική θέση.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε δείγμα 2.230 Εβραίων της Βρετανίας, το 58% αισθάνεται ότι μακροπρόθεσμα δεν θα έχει θέση στην Ευρώπη, το 45% ότι η οικογένειά του απειλείται από τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό και οι μισοί και πλέον έχουν διαπιστώσει περισσότερα αντισημιτικά αισθήματα από ποτέ την τελευταία διετία.

Η δημοσκόπηση σε ευρύτερο δείγμα διαπιστώνει ότι το ένα τέταρτο των Βρετανών θεωρεί ότι «οι Εβραίοι κυνηγούν το χρήμα περισσότερο από τους υπόλοιπους Βρετανούς» και ένας στους έξι συμφωνεί ότι «οι Εβραίοι νομίζουν ότι είναι καλύτεροι από τους υπόλοιπους ανθρώπους» και «οι Εβραίοι έχουν υπερβολική εξουσία επί των μέσων μαζικής ενημέρωσης».

Συνολικά, το 45% των 3.411 ερωτηθέντων συμφωνούν με τουλάχιστον μία αντισημιτική άποψη από αυτές που τους παρουσιάστηκαν.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιείται μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία Γαλλοεβραίων από ένοπλους ισλαμιστές μέσα σε εβραϊκό σούπερ μάρκετ του Παρισιού, γεγονός που οδήγησε την αστυνομία στη λήψη αυστηρών μέτρων ασφαλείας σε συναγωγές και άλλα εβραϊκά ιδρύματα ανά τη Βρετανία.

“Παρότι ο αντισημιτισμός στη Βρετανία δεν βρίσκεται ακόμη στα επίπεδα που βρίσκεται στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης θα πρέπει να λειτουργήσουν αφυπνιστικά”, δήλωσε ο Γκίντεον Φάλτερ, πρόεδρος της CAA προλογίζοντας την έκθεση.

«Η Βρετανία βρίσκεται σε ένα σημείο αιχμής: αν δεν υπάρξει μηδενική αντοχή απέναντι στον αντισημιτισμό, θα συνεχίσει να αυξάνεται και οι Εβραίοι της Βρετανίας θα αμφισβητούν όλο και περισσότερο την θέση τους στην ίδια τους την χώρα», υποστηρίζει ο ίδιος.

Τον περασμένο Ιούλιο, το Κοινοτικό Ίδρυμα Ασφάλειας το οποίο παρέχει συμβουλές για την ασφάλεια των περίπου 260.000 Εβραίων της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι τα αντισημιτικά κρούσματα στη χώρα έχουν αυξηθεί σχεδόν σε επίπεδο ρεκόρ εν μέσω των συγκρούσεων ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και τους Παλαιστινίους στη Γάζα.

Η Γαλλία ανέπτυξε περίπου 5.000 επιπλέον αστυνομικούς για την προστασία των εβραϊκών ιδρυμάτων έπειτα από τις αιματηρές επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας και χθες Τρίτη ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συναντήθηκε με ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας για να τους καθησυχάσει και να πληροφορηθεί αν υπάρχει κάτι περισσότερο που μπορεί να γίνει για τη διασφάλιση της ασφάλειάς τους.

“Θεωρώ ότι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι στη σύγχρονη δημοκρατία ποτέ δεν μπορείς να προστατευθείς από κάθε απειλή, αλλά πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε και να είμαστε σε μέγιστη επαγρύπνηση…”, τους είπε ο Κάμερον.