Η Ρωσία βρίσκεται σε επαφές με μέλη των Ταλιμπάν που ενδεχομένως θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση στο Αφγανιστάν, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη στην Καμπούλ Ντμίτρι Ζιρνόφ.

«Έχουμε επαφές με τους Ταλιμπάν και μάλιστα σε αρκετά υψηλό επίπεδο, συνεργαζόμαστε μαζί τους, πρώτον σε ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια της πρεσβείας μας … και σε ζητήματα που σχετίζονται με την απομάκρυνση Ρώσων πολιτών…

Σε όλα αυτά τα ζητήματα μας βοήθησαν οι Ταλιμπάν. Μάλιστα σε αρκετά υψηλό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων, που όπως αντιλαμβανόμαστε θα είναι μέλη της κυβέρνησης», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης.

Ο Ρώσος πρέσβης δήλωσε, επίσης, ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να προμηθεύσει όπλα στην νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν, κατά το RIA.

Αναφερόμενος στην απομάκρυνση Ρώσων πολιτών από το Αφγανιστάν, ο Ρώσος πρέσβης επεσήμανε, εξάλλου, ότι περισσότεροι από 300 Αφγανοί με ρωσικά διαβατήρια και διαβατήρια των χωρών του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας καθώς και 800 Αφγανοί φοιτητές έχουν υποβάλει αιτήσεις για να επιστρέψουν στην Ρωσία.

Σημειώνεται πως νωρίτερα την Παρασκευή, πηγές των Ταλιμπάν δήλωσαν ότι ο συνιδρυτής των Ταλιμπάν μουλάς Μπαραντάρ θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης που θα ανακοινωθεί σύντομα, μετέδωσε το Reuters.

Στην ίδια κατεύθυνση το «μήνυμα» Πούτιν

Προηγουμένως, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία πολιτική δύναμη για απευθείας συνομιλίες μαζί της, εάν το Αφγανιστάν διαλυθεί ως χώρα και ζήτησε να υπάρξουν κοινές προσπάθειες από όλες τις χώρες για να αποφασιστεί η «νομιμοποίηση» μιας πολιτικής δύναμης στην χώρα αυτή.

«Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για την διάλυση του Αφγανιστάν. Εάν αυτό συμβεί , τότε με ποιόν θα συνομιλούμε», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «πρέπει μαζί να επιλύσουμε και το ζήτημα της νομιμοποίησης των πολιτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν» και πως «αυτή τη στιγμή η πραγματικότητα είναι τέτοια, που το κίνημα των Ταλιμπάν ελέγχει ουσιαστικά όλη την επικράτεια του Αφγανιστάν. Εάν είναι έτσι , τότε πρέπει να ξεκινάμε από αυτή την πραγματικότητα».

Ο Πούτιν προέβη στην δήλωση αυτή όταν ρωτήθηκε κατά την διάρκεια του Οικονομικού φόρουμ που πραγματοποιείται στο Βλαδιβοστόκ, αν η Μόσχα θα αναγνωρίσει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν.

Σημειώνεται πως τυπικά, οι Ταλιμπάν έχουν αναγνωρισθεί στην Ρωσία ως τρομοκρατική οργάνωση.

*Φωτογραφία αρχείου

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.