Συνολικά τρεις Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες σε επιθέσεις των φιλορώσων αυτονομιστών, ανέφεραν σήμερα στρατιωτικές πηγές στο Κίεβο. Πρόκειται για τις πιο πρόσφατες από μια σειρά παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός η οποία ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ένας στρατιώτης πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από ελεύθερο σκοπευτή ενώ δύο άλλοι έπεσαν νεκροί σε επιθέσεις κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της βιομηχανικής πόλης Ντόνετσκ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Αντρίι Λισένκο. «Τις τελευταίες 24 ώρες, η κατάσταση στα ανατολικά δεν έχει αλλάξει. Οι τρομοκράτες πραγματοποιούν προκλητικές επιθέσεις εναντίον των αντιτρομοκρατικών δυνάμεων παραβιάζοντας την κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Λισένκο. Από την πλευρά των αυτονομιστών δεν υπήρξε καμία επιβεβαίωση για τις νέες συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Οι θάνατοι των Ουκρανών στρατιωτών σημειώθηκαν τη στιγμή που η Ουκρανία και η Ρωσία γιορτάζουν τα Ορθόδοξα Χριστούγεννα (με βάση το παλαιό Ιουλιανό ημερολόγιο) και συνέπεσαν επίσης με τις νέες διπλωματικές προσπάθειες οργάνωσης της Συνόδου Κορυφής την επόμενη εβδομάδα στο Καζακστάν σε μια προσπάθεια να επανέλθει η ειρήνη στην ανατολική Ουκρανία.

Αν και οι συγκρούσεις μεγάλης κλίμακας έχουν μειωθεί στην ανατολική Ουκρανία όπου ως τώρα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 4.700 άνθρωποι, σποραδικές μάχες συνεχίστηκαν εν μέσω των εορτασμών για την Πρωτοχρονιά αλλά και των Ορθόδοξων Χριστουγέννων που εορτάζονται σήμερα 7η Ιανουαρίου σε όλη την Ουκρανία.

Στο διπλωματικό μέτωπο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τους ηγέτες της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ στις 15 Ιανουαρίου στην πρωτεύουσα Αστάνα του Καζακστάν όπου θα έχουν συνομιλίες με στόχο την εξασφάλιση μιας διαρκούς ειρήνης. Η Ουκρανία και η Γαλλία λένε πάντως ότι η συνάντηση στο Καζακστάν θα πραγματοποιηθεί εάν και εφόσον υπάρχει πιθανότητα επίτευξης πραγματικής προόδου στην ουκρανική κρίση.

Η κυβέρνηση του Κιέβου και οι δυτικοί σύμμαχοί του, ζητούν από τη Ρωσία να σταματήσει την υποστήριξη προς τους αυτονομιστές οι οποίοι έχουν ανακηρύξει την αποκαλούμενη φιλορωσική «Λαϊκή Δημοκρατία» στην ανατολική Ουκρανία και να αποσύρει τα στρατεύματα και τον στρατιωτικό της εξοπλισμό από την περιοχή. Η Ρωσία αρνείται ότι οι δυνάμεις της έχουν οιαδήποτε εμπλοκή στη σύγκρουση.