Ο νέος γύρος του πολιτικού διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας στις Βρυξέλλες, θα διεξαχθεί, υπό την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, στις 8 και 9 Φεβρουαρίου, αναφέρει δημοσίευμα της σερβικής εφημερίδας «Βέτσερνιε Νόβοστι».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο διάλογο θα συμμετάσχουν οι πρωθυπουργοί της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του Κοσόβου, Ίσα Μουσταφά, οι οποίοι αναμένεται να εξετάσουν τέσσερα θέματα: τη συγκρότηση Ένωσης σερβικών δήμων στο Κόσοβο, το δικαστικό σύστημα, την επιστροφή των περιουσιών των Σέρβων και τη δημιουργία όρων για την επιστροφή των εκτοπισθέντων.

Το θέμα της συγκρότησης της Ένωσης Σερβικών Δήμων, αποτελεί το πρώτο σημείο της συμφωνίας συγκρότησης του κυβερνητικού συνασπισμού, μεταξύ της «Σερβικής Λίστας», της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου, του Ίσα Μουστάφα και του Δημοκρατικού Κόμματος του Χασίμ Θάτσι, υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

Το σχέδιο Καταστατικού της Ένωσης Σερβικών Δήμων, σύμφωνα με πληροφορίες της «Βέτσερνιε Νόβοστι», είναι έτοιμο και είναι εναρμονισμένο με τη συμφωνία των Βρυξελλών και με την Ευρωπαϊκή Χάρτα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο συντονιστής της ομάδας διαχείρισης για τη συγκρότηση της Ένωσης Σερβικών Δήμων και υπουργός Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη νέα κυβέρνηση του Κοσόβου, Λιούμπομιρ Μάριτς, εξήγησε στην «Βέτσερνιε Νόβοστι» ότι συμφωνήθηκε η Ένωση Σερβικών Δήμων να δημιουργηθεί τους επόμενους πέντε μήνες. «Τώρα είναι αναγκαίο να συμφωνηθεί πως θα αλλάξει η νομοθεσία του Κοσόβου για να μπορεί να συγκροτηθεί η Ένωση», είπε.

Η Ένωση Σερβικών Δήμων θα περιλαμβάνει τέσσερις δήμους του βορείου Κοσόβου και έξι του νότιου τμήματος και θα έχει αρμοδιότητες, στους τομείς της υγείας, της παιδείας, του χωροταξικού σχεδιασμού, της οικονομικής ανάπτυξης των δήμων, με σερβική πλειοψηφία και της κοινωνικής πολιτικής.

Ο νέος πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ίσα Μουστάφα, ανήγγειλε ήδη, ότι θα επιμείνει στο νέο γύρο του διαλόγου να εξεταστεί η εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής με το Βελιγράδι, ωστόσο δεν αποκλείεται η Πρίστινα να θέσει και κάποια νέα θέματα, όπως η συγκρότηση ενόπλων δυνάμεων στο Κόσοβο, σημειώνεται στο δημοσίευμα.