Η 8η οδός στα Νοτιοδυτικά του Μαϊάμι, που οι ντόπιοι γνωρίζουν ως «Calle Ocho» είναι διαφορετική από κάθε άλλη στην Αμερική. Εκεί οι ηλικιωμένοι εξόριστοι από την Κούβα παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια μιλώντας ισπανικά και καπνίζοντας πούρα, ενώ ακούγεται ρούμπα και στο κέντρο υπάρχει ένα άγαλμα της Παρθένου Μαρίας λίγα μέτρα από το άγαλμα ενός στρατιώτη που κρατά αυτόματο. Η ταμπέλα γράφει στα ισπανικά: «Στους μάρτυρες που έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία της Κούβας».

Για πάνω από μισό αιώνα η μικρή Αβάνα του Μαϊάμι είναι το μέρος που εξορίστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες Κουβανοί που έφυγαν από τα σπίτια τους όταν ο Φιντέλ Κάστρο ανέλαβε την εξουσία το 1959. Αρχικά επρόκειτο για φτωχούς βιοπαλαιστές, οι οποίοι στη συνέχεια απέκτησαν χρήματα και δύναμη στην αμερικανική πολιτική ζωή. Και επικεντρώθηκαν σε ένα στόχο: να διώξουν τον κομμουνιστή δικτάτορα που τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Είναι τόσο σημαντική η δύναμη των εξόριστων Κουβανών στην πολιτεία της Φλόριντα που από τη δεκαετία του ’60 και τα δύο κόμματα στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποστηρίξει σθεναρά το εμπάργκο στην Κούβα και έχουν αρνηθεί οποιοδήποτε διπλωματικό άνοιγμα στην Αβάνα.

Και παρότι οι ΗΠΑ εξομάλυναν τις διπλωματικές σχέσεις τους με την Κίνα, που είναι πολύ πιο ισχυρός αντίπαλος, και με το Βιετνάμ, μία χώρα στην οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από μισό εκατομμύριο Αμερικανοί πολεμώντας τον κομμουνισμό, η πολιτική απέναντι στην Κούβα ήταν παγωμένη για δεκαετίες.

Όλα αυτά άλλαξαν την περασμένη Τετάρτη με διάγγελμα του Μπαράκ Ομπάμα όταν ανακοίνωσε ότι ξανανοίγει την αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα και βγάζει την Κούβα από τον πάγο.

Η κίνηση αυτή του αμερικανού Προέδρου εξόργισε πολλούς εξόριστους, όπως για παράδειγμα τη μητέρα ενός ακτιβιστή, ο οποίος σκοτώθηκε από την Κουβανική αεροπορία.

Ο κατάσκοπος που καταδικάστηκε ότι τους πρόδωσε απελευθερώθηκε στο πλαίσιο της διπλωματικής συμφωνία του Μπαρά Ομπάμα. Η μητέρα του είπε ότι ο Ομπάμα κατέστρεψε και τις τελευταίες ελπίδες για να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Βέβαια, η απόφαση του αμερικανού Προέδρου να παίξει με το θυμό των εξόριστων Κουβανών είναι και ένα σημάδι της κίνησης ενός Προέδρου που δε ρισκάρει επανεκλογή, ενώ του απομένουν δύο χρόνια στη θέση του.

Άλλωστε, τις τελευταίες έξι εβδομάδες έχει εξοργίσει τους Ρεπουμπλικάνους με τη συμφωνία για το κλίμα που υπέγραψε με την Κίνα, με την παράταση των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά του Ιράν και την υπόσχεσή του να επιτρέψει σε εκατομμύρια παράνομους μετανάστες να παραμείνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αναλυτές ωστόσο υποστηρίζουν ότι ο Λευκός Οίκος υπολόγισε ότι όσο περνά ο χρόνος αλλάζει η Κουβανο-Αμερικανική κοινότητα. Όσο περνούν τα χρόνια, όλο και περισσότεροι τάσσονται υπέρ της άρσης του εμπάργκο, ειδικά αυτοί που έφτασαν στις ΗΠΑ χρόνια μετά το εμπάργκο και πρόλαβαν να δουν τις συνέπειες που είχε στη χώρα.

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Φλόριντα έδειξε ότι για πρώτη φορά φέτος υπερτερούν οριακά όσοι επιθυμούν την άρση του εμπάργκο στην Κούβα, ποσοστό που στους νέους αγγίζει το 62%. Ενώ το 90% των νέων επιθυμούν την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, με το ποσοστό στο σύνολο της Κουβανικής κοινότητας να διαμορφώνεται στο 68%. Την ίδια ώρα όμως, η πλειονότητα των Κουβανών αρνείται να επισκεφτεί το νησί θεωρώντας ότι τα χρήματα των τουριστών βοηθούν το καθεστώς του Κάστρο.