Τουλάχιστον 2000 άτομα διαδήλωσαν το μεσημέρι της Δευτέρας σε κεντρικούς δρόμους των Σκοπίων, ζητώντας την απόσυρση του μέτρου καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες που εξασφαλίζουν αμοιβή από παροχή υπηρεσιών, το οποίο θα εφαρμόζεται από το νέο έτος.

Η διαδήλωση ξεκίνησε από τη Βουλή της ΠΓΔΜ και κατέληξε μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης. Πρόκειται για τη δεύτερη διαδήλωση, κατά αποφάσεων της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, το τελευταίο διάστημα, μετά τη διαδήλωση περίπου 7.000 φοιτητών στα Σκόπια, πριν από 10 ημέρες, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την απόφαση της κυβέρνησης για επιπλέον εξετάσεις, στη διάρκεια των πανεπιστημιακών σπουδών.

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του νόμου για τις εργασιακές σχέσεις, από το νέο έτος θα πρέπει να καταβάλλονται υποχρεωτικά ασφαλιστικές εισφορές, για όσους εξασφαλίζουν αμοιβές για παροχή υπηρεσιών μεγαλύτερες του βασικού μισθού, ο οποίος από τη νέα χρονιά διαμορφώνεται στα 155 ευρώ, ενώ το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών θα ανέρχεται περίπου στο 27% επί της αμοιβής.

Το μέτρο αυτό έχει προκαλέσει σύγχυση στην αγορά και αρκετές αντιδράσεις, ωστόσο η κυβέρνηση της χώρας φέρεται αποφασισμένη να το εφαρμόσει και όπως δήλωσαν αρμόδιοι υπουργοί δεν πρόκειται να αποσυρθεί, ή να ανασταλεί η εφαρμογή, για κάποιο χρονικό διάστημα.

Οι διαδηλωτές σημείωσαν ότι με την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, τα έτσι κι΄αλλιώς πενιχρά εισοδήματα μεγάλου μέρους των ελεύθερων επαγγελματιών θα μειωθούν δραστικά και κατηγόρησαν την κυβέρνηση για “κοινωνική αναλγησία”.

Οι διαδηλωτές υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση, με το μέτρο αυτό, επιδιώκει να καλύψει τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν διογκωθεί αρκετά, μεταφέροντας τα βάρη στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η κυβέρνηση από τη μεριά της εμμένει στην απόφαση για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, σχετικά με τις αμοιβές του είδους αυτού, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα διευθετηθεί το στρεβλό τοπίο στην αγορά παροχής υπηρεσιών.