Ανοιχτή ως προς την ενίσχυση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Κούβα είναι η πλειοψηφία των Αμερικανών, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos.

Ποσοστό μικρότερο του 20% των Αμερικανών αντιτίθεται στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των ΗΠΑ με την Κούβα, έδειξε η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε δείγμα 31.000 ενήλικων Αμερικανών. Πάνω από το 40% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της ενίσχυσης, ενώ το 39% δεν είναι σίγουροι.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε πριν από τη χθεσινή ιστορική ανακοίνωση του Ομπάμα και συγκεκριμένα κατά το διάστημα 10 Ιουλίου με 9 Οκτωβρίου.

Η δημοσκόπος της εταιρείας Ipsos Τζούλια Κλαρκ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ενδέχεται να ενισχύσουν τις προσπάθειες του Ομπάμα να πείσει το Κογκρέσο να άρει πλήρως το αμερικανικό εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην Κούβα και προέβλεψε ότι η ήδη μεγάλη υποστήριξη του λαού θα αυξηθεί περαιτέρω.

Η απόφαση του Ομπάμα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, ακόμη κι από τον συνήθως σύμμαχό του, τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντες.

Οι Ρεπουμπλικανοί αντέδρασαν ακόμη εντονότερα, ειδικά οι πιθανοί διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος Τζεμπ Μπους, ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα, και ο γερουσιαστής της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι κάτοικοι της Φλόριντα, πολιτείας κλειδί για τις προεδρικές εκλογές που γεωγραφικά βρίσκεται κοντά στο απομονωμένο νησιωτικό κράτος, εμφανίζονται θετικοί ως προς την αλλαγή πολιτικής.

Σε ένα δείγμα 1.055 κατοίκων της πολιτείας, περίπου το 47% απάντησαν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Κούβα, ενώ το 22% ότι δεν θα πρέπει.

Οι ισπανόφωνοι, βασικοί ψηφοφόροι των Δημοκρατικών, είναι μαζικά υπέρ της αποκατάστασης των σχέσεων. Σε εθνικό επίπεδο, το 49% από αυτούς υποστηρίζουν την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων και περίπου το 20% τάσσονται κατά. Γυναίκες και άνδρες στηρίζουν το ίδιο την αλλαγή πολιτικής.

Σχεδόν το 55% των ανδρών είναι υπέρ και 20% κατά. Μεταξύ των γυναικών, το 32% είναι υπέρ και το 19% κατά. Οι γυναίκες είναι επίσης από τους πιο ένθερμους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών.

Από κομματικής άποψης, περίπου το 39% των Ρεπουμπλικανών υποστηρίζουν μία αλλαγή πολιτικής, ενώ το 28% όχι. Η πλειοψηφία των Δημοκρατικών, το 54%, τάσσονται υπέρ της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων και μόνο το 15% είναι κατά.