Ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία, ο δισεκατομμυριούχος Αλίσερ Ουσμάνοφ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είναι ο μεγαλομέτοχος της βρετανικής ποδοσφαιρικής ομάδας Άρσεναλ, έκανε την απροσδόκητη αποκάλυψη πως αυτός αγόρασε το χρυσό μετάλλιο Νόμπελ του πατέρα του DNA Τζον Γουάτσον. Όχι όμως για να το βάλει σε ένα ράφι και να το καμαρώνει, αλλά για να το επιστρέψει στον αμερικανό βιολόγο!

Ο Ουσμάνοφ, που δραστηριοποιείται στις τηλεπικοινωνίες (μέσω της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Megafon), τα μεταλλεύματα (με την εταιρεία Metalloinvest), τα μέσα ενημέρωσης και τις νέες τεχνολογίες (μηχανή αναζήτησης Mail.ru, εφημερίδα Kommersant κ.α.), δήλωσε, σύμφωνα με το BBC, τους Financial Times και την Indepedent ότι ο Γουάτσον αξίζει το μετάλλιο και ότι στεναχωρήθηκε που ο επιστήμονας χρειάστηκε να το πουλήσει. Το μετάλλιο είχε απονεμηθεί το 1962 στον Γουάτσον -μαζί με τους βρετανούς Φράνσις Κρικ και Μορίς Γουίλκινς- για την ανακάλυψη της διπλής «έλικας της ζωής», του μορίου του DNA, το 1953.

Ο 86χρονος Γούατσον ήταν ο πρώτος εν ζωή νομπελίστας στην ιστορία που πούλησε το μετάλλιο του, σε δημοπρασία του οίκου Κρίστις, αντί 4,8 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο αμερικανός επιστήμονας τα τελευταία χρόνια έχει απομονωθεί από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα μετά από σχόλια του πριν επτά χρόνια, περί νοητικής ανωτερότητας των λευκών έναντι των μαύρων, που κατηγορήθηκαν ως ρατσιστικά.

Ο Ουσμάνοφ, ο οποίος είχε κάνει ανώνυμα την προσφορά του μέσω τηλεφώνου στη δημοπρασία της προηγούμενης εβδομάδας, δήλωσε ότι «είναι απαράδεκτη μια κατάσταση στην οποία ένας εξέχων επιστήμονας υποχρεώνεται να πουλήσει ένα μετάλλιο αναγνώρισης των επιτευγμάτων του».

«Ο Τζέιμς Γουάτσον είναι ένας από τους μεγαλύτερους βιολόγους στην ιστορία της ανθρωπότητας και το βραβείο του για την ανακάλυψη της δομής του DNA πρέπει να του ανήκει», πρόσθεσε, χωρίς να κάνει την παραμικρή αναφορά στις επικρίσεις εναντίον του νομπελίστα.

Ο Ουσμάνοφ ανέφερε ακόμη ότι το έργο του Γουάτσον βοήθησε στην έρευνα κατά του καρκίνου, την ασθένεια από την οποία πέθανε ο πατέρας του. «Είναι σημαντικό για μένα ότι τα χρήματα που δαπάνησα γι’ αυτό το μετάλλιο, θα πάνε για την υποστήριξη της επιστημονικής έρευνας».

Ο Γουάτσον έχει δηλώσει ότι ένα μέρος του ποσού της δημοπρασίας θα το δωρίσει στα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα όπου εργάστηκε κατά καιρούς (πανεπιστήμια Σικάγο, Κέμπριτζ, Ινστιτούτο Cold Springs κ.α.). Με τα υπόλοιπα χρήματα, όπως έχει πει, θα συμπληρώσει το εισόδημά του, θα αγοράσει έργα τέχνης και θα προσπαθήσει να «εισέλθει ξανά» στη δημόσια ζωή.

Η περιουσία του ρώσου μεγαλοεπιχειρηματία, ο οποίος κατάγεται από το Ουζμπεκιστάν, εκτιμάται σε 15,8 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes.