«Ο καιρός των υποσχέσεων πέρασε και τώρα είναι αναγκαίο να υλοποιηθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, αν οι πολιτικοί στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη επιθυμούν η χώρα τους να προχωρήσει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι από το Σαράγεβο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια,μαζί με τον Επίτροπο για την Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν ταξίδεψαν σήμερα στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη για συνομιλίες με τους πολιτικούς αρχηγούς, με κεντρικό θέμα την εφαρμογή του νέου γερμανο-βρετανικού σχεδίου, με στόχο την επιτάχυνση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίες για την προσέγγιση Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και ΕΕ.

Οι κ.κ. Μογκερίνι και Χαν συζήτησαν με τους αρχηγούς 12 πολιτικών κομμάτων που συγκέντρωσαν τα μεγαλύτερα ποσοστά ψήφων στις εκλογές που διεξήχθησαν τον Οκτώβριο και στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου είπαν ότι έλαβαν διαβεβαίωση για την ετοιμότητα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και την άρση του πολυετούς αδιεξόδου.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ συναντήθηκαν και με εκπροσώπους του μη κυβερνητικού τομέα.

«Εντύπωσή μας είναι ότι η κοινωνία των πολιτών περισσότερο από ποτέ είναι έτοιμη να προχωρήσει εμπρός, αλλά και ότι υπάρχει πολιτική βούληση στους πολιτικούς και στους θεσμούς να γίνουν βήματα» είπε η κ. Μογκερίνι.

«Τώρα θα προσδιοριστούν συγκεκριμένες κινήσεις που αξίζει να γίνουν, με στόχο την ενθάρρυνση των μεταρρυθμίσεων, τώρα είναι θέμα εβδομάδων όχι μηνών» τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Ελέγξαμε αν έχουμε το κλειδί για να κινηθεί η μηχανή» ανέφερε η κ. Μογκερίνι.

Η γερμανο-βρετανική πρωτοβουλία, την οποία στήριξε κατ’ αρχήν το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, προβλέπει επιτάχυνση της εφαρμογής οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων και καταπολέμηση του εγκλήματος και της διαφθοράς, ενώ η διευθέτηση των συνταγματικών αλλαγών αφήνεται για το τέλος της διαδικασίας, η οποία θα πρέπει να διασφαλίσει για τη Βοσνία καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ χώρας, το οποίο έχουν όλες οι άλλες χώρες της περιοχής

Η κ. Μογκερίνι υπογράμμισε ότι οι όροι για την προσέγγιση της Βοσνίας στην ΕΕ δεν θα αλλάξουν, αλλά είναι πιθανό να αλλάξει η σειρά κινήσεων ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ανήγγειλε συνέχιση των συνομιλιών για τη Βοσνία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

«Γνωρίζουμε ότι όλοι οι λαοί των Δυτικών Βαλκανίων έχουν μέλλον στην ΕΕ» επεσήμανε.

Ο Επίτροπος της ΕΕ Γιοχάνες Χαν ανέφερε ότι η συνάντηση με τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών ήταν «ελπιδοφόρα», αλλά πρόσθεσε ότι οι πολιτικοί της χώρας πρέπει τώρα να ενεργήσουν σε αρμονία με αυτή τη διάθεση.

«Πρέπει να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις (για ένταξη)» δήλωσε ο κ. Χαν, προσθέτοντας ότι πρόκειται για συγκεκριμένα αποτελέσματα που πρέπει να επιτευχθούν και τα οποία επιθυμούν οι άνθρωποι στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, ιδιαίτερα όσον αφορά την οικονομία.

«Πρόκειται για μία χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό στήριξης της ένταξης στην ΕΕ» δήλωσε ο κ. Χαν, προσθέτοντας ότι η πολιτική ηγεσία πρέπει να ανταποκριθεί στα αιτήματα του λαού και να εργαστεί για να εγκαθιδρύσει ένα ισχυρό κράτος, που θα υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η κ. Μογκερίνι είπε ότι ανεξάρτητα από την «ένταση» στις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας, υπάρχει ένας κοινός στόχος να συνεργαστούν.

«Θα ήταν καλό για να κρατηθούν τα Δυτικά Βαλκάνια μακριά από τέτοιες αντιπαραθέσεις» δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, προσθέτοντας ότι στις συνομιλίες την Πέμπτη με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, με τον οποίο συναντήθηκε στην Ελβετία συζήτησε και γι’ αυτό το θέμα.