O Ματέο Σαλβίνι, ο 41χρονος ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, του ξενοφοβικού κόμματος που τάσσεται κατά του ευρώ, επέλεξε να απαθανατιστεί ημίγυμνος, μέσα σε μία κρεβατοκάμαρα στο πλαίσιο μίας φωτογράφησης για ένα εβδομαδιαίο περιοδικό, για να υπογραμμίσει την αίσθηση ανανέωσης που φέρνει στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας.

Πέρα από αυτό το επικοινωνιακό τέχνασμα, ο Σαλβίνι, που ανέλαβε πέρυσι την ηγεσία του κόμματός του αφότου ένα οικονομικό σκάνδαλο είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του πρώην προέδρου Ουμπέρτο Μπόσι, αναδεικνύεται σταθερά ως ένας ενδεχομένως σοβαρός ανταγωνιστής του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Τον περασμένο μήνα στις περιφερειακές εκλογές στην Εμίλια Ρομάνα, που αποτελεί ένα προπύργιο της Αριστεράς, το κόμμα του συγκέντρωσε αναπάντεχα μεγάλα ποσοστά, γεγονός που δείχνει ότι η υψηλή δημοτικότητά του που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, βάσει των οποίων είναι ο δεύτερος δημοφιλέστερος πολιτικός μετά τον Ιταλό πρωθυπουργό, μεταφράζεται σε πραγματικές ψήφους.

Στις φωτογραφίες στο περιοδικό Oggi, όπου ο Σαλβίνι –που έχει αφήσει γένια και αποκαλύπτει το τριχωτό του στήθος– απεικονίζεται να φοράει μόνο μία γραβάτα και ποζάρει ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι, προφανώς γυμνός, με στόχο να δείξει την αξιαγάπητη πλευρά ενός πολιτικού που έχει αναπτύξει μία τραχεία και απότομη εικόνα και προβάλλει σκληρές αντιμεταναστευτικές θέσεις.

Αν και στην αρχή ήταν ένα αυτονομιστικό κόμμα που ήθελε να αποσχιστεί από τον ιταλικό νότο, όπου επικρατεί η διαφθορά, και τη «Ρώμη που κατακλέβει» τους πολίτες, η Λέγκα του Βορρά επικεντρώνει τώρα τα πυρά της εναντίον του ευρώ και της μετανάστευσης, δύο θέματα που φαίνεται πως έχουν ευρεία απήχηση σε μια χώρα που πλήττεται από χρόνια ύφεσης.

Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πρόσφατα δήλωσε ότι ο Σαλβίνι θα μπορούσε να συμβάλει να κυβερνήσει την χώρα ένα ενωμένο κεντροδεξιό μέτωπο.

Καθώς το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο σπαράσσεται από εσωτερικές έριδες, πιστεύεται ότι ο Σαλβίνι βρίσκεται σε θέση να κερδίσει μέρος της ψήφων διαμαρτυρίας, που συγκέντρωσε πέρυσι το κόμμα αυτό στις βουλευτικές εκλογές.

Στην Ευρώπη ο Σαλβίνι διατηρεί φιλικές σχέσεις με την Μαρίν Λεπέν, την πρόεδρο του ακροδεξιού κόμματος της Γαλλίας, του Εθνικού Μετώπου. Όπως κι εκείνη, είναι φίλος και με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και υποστηρίζει ότι η Ευρώπη διαπράττει ένα σφάλμα καθώς βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τη Μόσχα σχετικά με την ουκρανική κρίση.

Παραμένει ωστόσο άγνωστο το αν η Λέγκα του Βορρά μπορεί να έχει την ίδια επιτυχημένη πορεία σε εθνικό επίπεδο δεδομένης της εχθρότητας που εκφράζει παραδοσιακά για τον φτωχό και υπανάπτυκτο ιταλικό Νότο.

Ο Ματέο Σαλβίνι, παρότι μόλις το 2009 ο τηλεοπτικός φακός τον είχε καταγράψει με μπίρα στο χέρι να τραγουδάει για τους «ελεεινούς» Ναπολιτάνους, διαβεβαιώνει ότι μπορεί να πάρει με το μέρος του τους ψηφοφόρους του ιταλικού νότου.

«Πριν, όταν γυρνούσαμε και μιλούσαμε για το ευρώ και την Ευρώπη, μας κοίταζαν σαν να ήμασταν τρελοί εμείς στο βορρά. Τώρα συμμετέχουν» στη συζήτηση αυτή, είπε στο Oggi.

Πηγή φωτογραφιών: Oggi.it