Να απομακρύνει σχεδόν όλη την ηγεσία των υπηρεσιών ασφαλείας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αντιμετωπίσει το συνεχιζόμενο κύμα βίας από μέρους της ισλαμιστικής οργάνωσης, προχώρησε ο πρόεδρος της Κένυας, Ουχούρου Κενυάτα, καθώς μέλη της οργάνωσης αλ Σεμπάμπ της Σομαλίας επιτέθηκαν και δολοφόνησαν τουλάχιστον 36 ανθρώπους οι οποίοι εργάζονταν σε ένα λατομείο σε περιοχή στο βορειοανατολικό τμήμα της Κένυας.

Οι πολίτες της Κένυας επικρίνουν όλο και πιο έντονα τον πρόεδρο Κενυάτα και την κυβέρνησή του διότι αποτυγχάνουν να υπερασπιστούν τη χώρα αποκρούοντας τις επιθέσεις της αλ Σεμπάμπ, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 200 ανθρώπους από το 2013. Οι επιθέσεις αυτές εξαπολύονται σε αντίποινα για την συμμετοχή της Κένυας στη στρατιωτική αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία.

Η αλ Σεμπάμπ έχει αναλάβει την ευθύνη για τις περισσότερες από τις επιθέσεις και διαμηνύει ότι θα τις συνεχίσει, αποπειρώμενη να εξαναγκάσει την κυβέρνηση της Κένυας να απομακρύνει τα στρατεύματά της από τη γειτονική Σομαλία. Το Ναϊρόμπι συνεισφέρει στρατεύματα στη δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης (AMISOM), που προσφέρει ζωτικής σημασίας υποστήριξη στην υποστηριζόμενη από τα Δύση σομαλική κυβέρνηση.

Η οργάνωση ανακοίνωσε ότι οι μαχητές της σκότωσαν 40 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της επίθεσης «εναντίον των Κενυατών σταυροφόρων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η οποία διαπράχθηκε έξω από την πόλη Μαντέρα, κοντά στα σύνορα με τη Σομαλία

Ο Κενυάτα δεχόταν πιέσεις να απομακρύνει από τη θέση τον επικεφαλής της αστυνομίας, Ντέιβιντ Κιμάγιο καθώς και τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Τζόζεφ όλε Λένκου, μετά την επίθεση που διαπράχθηκε πέρσι σε ένα εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι, όπου έχασαν τη ζωή τους 67 άνθρωποι. Τα επεισόδια βίας μετά από αυτό το περιστατικό κλιμακώθηκαν, πλήττοντας διάφορες περιοχές της χώρας.

Σε διάγγελμά του προς το λαό της Κένυας, ο Κενυάτα δήλωσε ότι αποδέχτηκε την παραίτηση του Κιμάγιο, ενώ υπουργό Εσωτερικών ονόμασε τον Τζόζεφ Νκαϊσερί, έναν υποστράτηγο εν αποστρατεία.

Ο Κενυάτα κάλεσε εξάλλου τους αντιπάλους του, οι οποίοι επικρίνουν τους χειρισμούς του στα θέματα εθνικής ασφαλείας, να ενωθούν και να συμμετάσχουν στον αγώνα εναντίον των εξτρεμιστών. Οι εσωτερικές διενέξεις το «μόνο» που επιτυγχάνουν είναι να «ενισχύουν τον εχθρό».

Στην σημερινή επίθεση, ένοπλοι κατέλαβαν εξαπίνης τους δεκάδες εργαζόμενους, οι οποίοι εκείνη την ώρα κοιμούνταν σε σκηνές, δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Στην ίδια περιοχή, 28 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί τον περασμένο μήνα, όταν αντάρτες της Σεμπάμπ κατέλαβαν λεωφορείο με προορισμό το Ναϊρόμπι.

«Οι αντάρτες διαχώρισαν τους μουσουλμάνους και διέταξαν τους μη μουσουλμάνους να ξαπλώσουν στο έδαφος» και κατόπιν τους εκτέλεσαν πυροβολώντας τους «στο κεφάλι σχεδόν εξ επαφής», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας. Ένας άλλος δήλωσε ότι δύο από τα θύματα αποκεφαλίστηκαν.

«Δεν κάνουμε συμβιβασμούς στις πεποιθήσεις μας, είμαστε αμείλικτοι στις επιδιώξεις μας, αδίστακτοι ενάντια σε όσους δεν πιστεύουν και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να υποστηρίξουμε στους μουσουλμάνους αδελφούς μας που πλήττονται από την Κένυα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Αλί Μοχάμουντ Ρέιτζ.

Μερίδα της αντιπολίτευσης στην Κένυα, όπως το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Ράιλα Οντίνγκα, κρίνει ότι η δράση των κενυατικών ένοπλων δυνάμεων στη Σομαλία κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην ασφάλεια της χώρας και καλεί να αποσυρθούν. Η κυβέρνηση έχει πει επανειλημμένα ότι δεν θα αποσύρει τα στρατεύματά της.