Τρεις Ισπανοί καθολικοί ιερείς και ένας λαϊκός συνελήφθησαν τη Δευτέρα με την κατηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Σε ένα από τα θύματα τηλεφώνησε προσωπικά ο πάπας Φραγκίσκος για να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους της Εκκλησίας.

Η έρευνα για την υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στη επαρχία της Γρανάδας στα νότια της Ισπανίας, ξεκίνησε «πριν από λίγο καιρό» όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ, επιβεβαιώνοντας τις τέσσερις συλλήψεις, χωρίς όμως να δώσει επιπλέον λεπτομέρειες καθώς η υπόθεση είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

Ο Αρχιεπίσκοπος της Γρανάδας Φρανσίσκο Χαβιέ Μαρτίνεθ απάλλαξε από τα καθήκοντά τους την περασμένη εβδομάδα αρκετούς κληρικούς αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο με αφορμή το γράμμα ενός πολίτη προς τον Πάπα Φραγκίσκο, με το οποίο εξηγούσε στον ποντίφικα ότι είχε κακοποιηθεί όταν ήταν παπαδοπαίδι.

Ο Αργεντινός ποντίφικας τον περασμένο Αύγουστο κάλεσε τηλεφωνικά και μίλησε προσωπικά με το θύμα ζητώντας του συγγνώμη εκ μέρους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, σύμφωνα με τον ισπανικό ιστότοπο για θρησκευτικές υποθέσεις Religious Digital. Η ιστοσελίδα ανέφερε ότι οι τέσσερις ύποπτοι ανήκαν σε μια ανεπίσημη-συντηρητική ομάδα από ιερείς και λαϊκούς καθολικούς της Γρανάδα.

Την Κυριακή, ο Αρχιεπίσκοπος Μαρτίνεθ και έξι ιερείς γονάτισαν στην Αγία Τράπεζα στον καθεδρικό ναό της Γρανάδας για να ζητήσουν συγχώρεση για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις και για όλα τα εγκλήματα της Εκκλησίας.