H επικεφαλής επιστήμονας των κλινικών δοκιμών του κινεζικού εμβολίου Sinovac στην Ινδονησία πέθανε σήμερα, Τετάρτη, και ο θάνατός της φέρεται να οφείλεται στον κορονοϊό, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο θάνατος της Νοβίλια Στζαφρί Μπαχτιάρ λαμβάνει χώρα σε μία στιγμή που οι αριθμοί των νέων θανάτων εξαιτίας της Covid-19 φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ινδονησία, μία από τις χώρες όπου το Sinovac χορηγείται ευρέως.

Η ειδησεογραφική υπηρεσία Kumparan ανέφερε ότι η Νοβίλια πέθανε από κορονοϊό. Το Sindonews, από την πλευρά του, επικαλούμενο έναν αξιωματούχο της κρατικής φαρμακευτικής εταιρείας BioFarma, μετέδωσε ότι η επιστήμονας θάφτηκε σύμφωνα με τα πρωτόκολλα Covid-19.

Ο υπουργός κρατικών επιχειρήσεων Έρικ Θοχίρ σε ανάρτησή του στο Instagram θρήνησε για το «πελώριο κενό» που αφήνει η Νονίλια στη BioFarma, η οποία παρασκευάζει το εμβόλιο, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ. Δεν ανέφερε, όμως, ποια ήταν η αιτία θανάτου της.

«Ήταν επικεφαλής επιστήμονας και επικεφαλής δεκάδων κλινικών δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν από τη BioFarma, συμπεριλαμβανομένων των κλινικών δοκιμών του εμβολίου κατά της Covid-19 σε συνεργασία με την Sinovac», είπε.

«Αυτό έχει παραχθεί και χορηγηθεί σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην Ινδονησία, στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να απαλλαγούμε από την πανδημία Covid-19».

Η BioFarma δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχόλιο σχετικά με το θάνατο της Νοβίλια, η οποία ήταν λίγο πάνω από 50 ετών.

Ανησυχία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Sinovac

Επισημαίνεται πως οι μολύνσεις και οι θάνατοι υγειονομικών στην Ινδονησία – οι οποίοι έχουν λάβει το εμβόλιο Sinovac – έχουν προσθέσει ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητά του στην πρόληψη νοσηλείας και θανάτου.

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη ομάδα δεδομένων Lapor COVID-19, 131 υγειονομικοί, εμβολιασμένοι ως επί το πλείστον με το εμβόλιο Sinovac, έχουν πεθάνει από τον Ιούνιο, συμπεριλαμβανομένων 50 τον Ιούλιο.

Εξάλλου, η Ινδονησία ανέφερε σήμερα ότι κατέγραψε για πρώτη φορά περισσότερους από 1.000 ημερήσιους θανάτους εξαιτίας της Covid-19 μέσα σε ένα 24ωρο και επιβεβαίωσε 34.379 μολύνσεις.

Το τελευταίο κύμα λοιμώξεων τροφοδοτείται από την μετάλλαξη Delta, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία.