Υψηλόβαθμος ιρανός αξιωματούχος διέψευσε σήμερα ότι καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση η νεαρή Ιρανοβρετανή, που συνελήφθη τον Ιούνιο στην Τεχεράνη επειδή θέλησε να παρακολουθήσει έναν διεθνή αγώνα βόλεϊ ανδρών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ilna.

Η δικηγόρος της Γοντσέχ Γαβαμί, 25 ετών, είχε ανακοινώσει στις αρχές Νοεμβρίου ότι η πελάτης της καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση για «προπαγάνδα κατά του καθεστώτος», μια απόφαση που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα.

«Η απόφαση δεν μου έχει ανακοινωθεί ακόμη επισήμως, όμως μου την έδειξε ο δικαστής και η πελάτης μου καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση», είχε δηλώσει τότε η Μαχμούντ Αλιζαντέχ Ταμπαταμπαγέ.

Όμως σήμερα ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν Γολαμχοσεΐν Μοχσενί-Ετζεγέ, δήλωσε ότι το δικαστήριο δεν έχει ανακοινώσει ακόμη την απόφασή του.

«Δεν έχει ολοκληρωθεί η εξέταση της υπόθεσης», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι «το δικαστήριο πρέπει να αποφανθεί και για μια ακόμη κατηγορία» που βαρύνει τη Γαβαμί.

Η νεαρή γυναίκα συνελήφθη στις 20 Ιουνίου επειδή συμμετείχε σε μια κινητοποίηση γυναικών, οι οποίες ήθελαν να παρακολουθήσουν έναν διεθνή αγώνα βόλεϊ ανδρών μεταξύ του Ιράν και της Ιταλίας.

Αφού αφέθηκε ελεύθερη, λίγες ώρες μετά τη σύλληψή της, συνελήφθη εκ νέου λίγες ημέρες αργότερα. Τον Σεπτέμβριο ένας αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης είχε επισημάνει ότι η κράτηση της Γαβαμί δεν συνδέεται πλέον με τη συμμετοχή της στην κινητοποίηση, όμως δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις.

Σε ένα μήνυμα που ανήρτησε στις αρχές Οκτωβρίου στη σελίδα της στο Facebook (Free Ghoncheh Ghavami) η μητέρα της Σούζαν Μοσταγιάν δήλωσε ότι η Γοντσέχ αποφάσισε να σταματήσει να δέχεται τροφή.