Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, απέκλεισε οποιαδήποτε σύνδεση των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με άλλα θέματα στη Μέση Ανατολή  τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη απορρίψει πρόταση ιρανών αξιωματούχων για συνεργασία στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

«Καμία συζήτηση, καμία συμφωνία, καμία ανταλλαγή, τίποτα, δεν έχει δημιουργήσει κανενός είδους συμφωνία σε σχέση με οτιδήποτε από όσα διακυβεύονται στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Κέρι στους δημοσιογράφους στο Πεκίνο.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση των συνομιλιών για τα πυρηνικά του Ιράν με οποιοδήποτε άλλο θέμα, και αυτό θέλω να το καταστήσω απολύτως σαφές. Οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό διεξάγονται αποκλειστικά για το θέμα αυτό» ξεκαθάρισε.

Ο Κέρι αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει στείλει επιστολή στον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ στην οποία αναφέρεται στην καταπολέμηση της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η Wall Street Journal έγραψε την Πέμπτη ότι ο Ομπάμα έστειλε επιστολή στην ηγέτη του Ιράν τον περασμένο μήνα στην οποία ανέφερε τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών όσον αφορά την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.
Αύριο Κυριακή ο Κέρι πρόκειται για συναντηθεί αύριο με τον ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ στο Μουσκάτ του Ομάν καθώς πλησιάζει η ημερομηνία της 24ης Νοεμβρίου που έχει οριστεί ως τελευταία προθεσμία για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μεταξύ της Τεχεράνης και της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας, Βρετανίας, Γαλλίας και της Γερμανίας).

Η νέα αμερικανική Γερουσία, στην οποία η ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση θα έχει την πλειοψηφία μετά τις ενδιάμεσες εκλογές της 4ης Νοεμβρίου, είναι πιθανόν να τηρήσει επιφυλακτική στάση απέναντι σε οποιαδήποτε συμφωνία του Ομπάμα με το Ιράν.

Ο Ομπάμα και Κέρι προσπαθούν να αποτρέψουν κάθε εντύπωση ότι κάνουν συμβιβασμούς στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για τα πυρηνικά.