Το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS) ανήγγειλε σήμερα ότι το Σάββατο, 8 Νοεμβρίου θα οργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) με αίτημα την άνευ όρων απελευθέρωση του αρχηγού του, Βόισλαβ Σέσελι.

Θα ζητήσουμε ο Βόισλαβ Σέσελι, λόγω κακής κατάστασης της υγείας του, να αφεθεί αμέσως και άνευ όρων ελεύθερος, δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug το στέλεχος του SRS, Ζόραν Κράσιτς.

Στόχος των Σέρβων Ριζοσπαστών, όπως τόνισε, είναι να ενημερώσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη ότι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία «εδώ και 12 χρόνια, χωρίς καμία καταδίκη, βρίσκεται ένας άνθρωπος που έφθασε υγιής και τώρα υπάρχει το ερώτημα αν μπορεί να ζήσει».

«Πηγαίνουμε να ζητήσουμε ελευθερία για τον Σέσελι, επειδή μόνον ελεύθερος μπορεί να έχει την κατάλληλη θεραπεία, επειδή η θεραπεία στο ICTY, δεν ήταν επαρκής» είπε ο κ. Κράσιτς.

Με αφορμή το αίτημα του ICTY, το οποίο ζήτησε από την Ολλανδία και τη Σερβία έως σήμερα το απόγευμα να αποφανθούν για την προσωρινή αποφυλάκιση του Βόισλαβ Σέσελι, είπε ότι το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα ποτέ δεν ζήτησε τίποτα από την κυβέρνηση της Σερβίας και ότι ούτε τώρα θα το κάνει

«Καμία εγγύηση δεν ζητήσαμε ποτέ από το κράτος και ο Σέσελι ποτέ δεν ζήτησε… ποτέ δεν το έκανε ο Βόισλαβ, ούτε τώρα θα το κάνει» ανέφερε ο κ. Κράσιτς και τόνισε ότι η κατάσταση υγείας του αρχηγού του SRS είναι πολύ σοβαρή.

Ο κ. Κράσιτς πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κάτι καινούριο σε σχέση με την κατάσταση της υγείας του, παρά μόνον οι πληροφορίες που ανακοίνωσε ο Μίλοβαν Μπόγιτς, ένας από τους Σέρβους γιατρούς που τον επισκέφθηκαν και τον εξέτασαν στη φυλακή, στη Χάγη.

Ο κ. Μπόγιτς δήλωσε ότι η κατάσταση της υγείας του Σέσελι είναι σοβαρή ότι υπάρχουν στοιχεία «απειλητικά για τη ζωή του» και «μετάσταση στο ήπαρ». Είπε ακόμη ότι ο αρχηγός του SRS έπρεπε να λαμβάνει 12 δόσεις χημειοθεραπείας και λάμβανε μόνο μία.

«Ο Σέσελι αρνήθηκε να υποβληθεί σε περαιτέρω θεραπεία, επειδή από το νοσοκομείο μεταφέρθηκε σε “καταφύγιο” σε χώρο χωρίς παράθυρα και οι συνθήκες ήταν ιατρικά πλήρως ακατάλληλες» πρόσθεσε ο κ. Μπόγιτς προσθέτοντας ότι η μοναδική λύση είναι να υποβληθεί σε θεραπεία στη Σερβία, αλλά γι αυτό πρέπει να αποφυλακιστεί.

Ο αρχηγός του SRS οικειοθελώς παρουσιάστηκε ενώπιον του ICTY τον Φεβρουάριο του 2003. Κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και παραβίαση των νόμων και των εθίμων πολέμου την περίοδο 1991-1993 στην Κροατία, στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και στη Βοϊβοντίνα της Σερβίας.

Ο κατηγορούμενος,ο οποίος είναι από τότε στη φυλακή του ICTY, αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για τη Συνεργασία με το ICTY, Ρασίμ Λιάγιτς, δήλωσε  πως η Σερβία είναι έτοιμη να παράσχει εγγυήσεις για την προσωρινή αποφυλάκιση του αρχηγού του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS), Βόισλαβ Σέσελι, από τη φυλακή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) υπό τον όρο να δηλώσει ότι θα σεβαστεί όλους τους όρους που θα καθορίσει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

Ο κ. Λιάγιτς ανέφερε ότι σε ανακοίνωση του δικαστηρίου τονίζεται ότι ο Σέσελι πρέπει να δηλώσει ότι αποδέχεται τις εγγυήσεις της κυβέρνησης της Σερβίας με δεδομένο ότι μέχρι τώρα τις απέρριπτε.

Το ICTY ζήτησε σήμερα από την Ολλανδία και τη Σερβία έως το απόγευμα να αποφανθούν για το ενδεχόμενο αποφυλάκισης του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου, Βόισλαβ Σέσελι.

Στην απάντησή του στην επιστολή του προεδρεύοντος του δικαστικού συμβουλίου στη δίκη του Βόισλαβ Σέσελι, Ζαν Κλοντ Αντονέτι ο οποίος ζήτησε τη γνώμη της κυβέρνησης της Σερβίας για το ενδεχόμενο προσωρινής απελευθέρωσης του Σέσελι, ο κ. Λιάγιτς έγραψε ότι η θέση της κυβέρνησης της Σερβίας δεν άλλαξε από τότε που το δικαστήριο πρώτη φορά τη ζήτησε, την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους.

Ο κ. Λιάγιτς υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της Σερβίας ανησυχεί για τη νέα εξέλιξη των γεγονότων όσον αφορά την κατάσταση υγείας του κατηγορούμενου και είναι έτοιμη να παράσχει εγγυήσεις για την προσωρινή αποφυλάκισή του, υπό τον όρο ο Β. Σέσελι να δηλώσει ότι θα σεβαστεί όλους τους όρους που θα καθορίσει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο του ICTY και ότι αποδέχεται τις εγγυήσεις της σερβικής κυβέρνησης, τις οποίες μέχρι τώρα απέρριπτε.