Η Νότια Κορέα έχει καταφέρει να εμβολιάσει το 25% του πληθυσμού της τουλάχιστον με τη μία δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού δύο εβδομάδες νωρίτερα από το προγραμματισμένο όπως ανακοίνωσαν την Τετάρτη (16/6) οι αρχές.

Η χορήγηση του εμβολίου πιο νωρίς από ότι είχε προγραμματιστεί θέτει τη χώρα σε τροχιά επίτευξης του στόχου του 70% εμβολιασθέντων μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Αυτό επιτεύχθηκε έπειτα από μια εντατικοποίηση της διαδικασίας εμβολιασμού με μέσο όρο ημερησίως τις 650.000 δόσεις και αποκορύφωμα τις 850.000 μέσα σε μια ημέρα χάρη στις αυξημένες προμήθειες και στην αυξανόμενη προθυμία των πολιτών να εμβολιαστούν έπειτα από μια αργή έναρξη της εκστρατείας με περιορισμένες προμήθειες.

«Με ενεργό συμμετοχή και ομαλή διεξαγωγή της εμβολιαστικής εκστρατείας αναμένουμε να φθάσουμε στον εμβολιασμό με την πρώτη δόση 36 εκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι τον Σεπτέμβριο», ανέφερε σε ενημέρωση του Τύπου ο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας Γιουν Τάε-χο.

«Μόλις συμβεί αυτό, θα πλησιάσουμε ευκαιρίες όπου θα μπορούμε να απολαμβάνουμε κάποια καθημερινή ανεμελιά» συμπλήρωσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα ένα λεπτομερές εμβολιαστικό πρόγραμμα για το τρίτο τρίμηνο που θα καλύπτει τους νηπιαγωγούς και δασκάλους και τους πολίτες ηλικίας 50 με 59 ετών.

Η εκστρατεία εμβολιασμού που σήμερα είναι επικεντρωμένη στους ηλικιωμένους συνέβαλε, σύμφωνα με την κυβέρνηση, στη μείωση του συνολικού δείκτη θνησιμότητας καθώς και στη μείωση του αριθμού των μολύνσεων στους οίκους ευγηρίας και στις ιατρικές εγκαταστάσεις.

Ο δείκτης θνησιμότητας σχετικά με τον κορονοϊό μειώθηκε αυτή την εβδομάδα στο 1,34%- από 1,67% που ήταν την 1η Μαρτίου- προκύπτει από στοιχεία της κυβέρνησης.

Οι υγειονομικές αρχές ωστόσο προειδοποίησαν κατά της χαλάρωσης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης καθώς ο εμβολιαστικός ρυθμός παραμένει χαμηλός και μια μόνο δόση εμβολίου έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα.

Μόλις το 6,7% του πληθυσμού των 52 εκατομμυρίων πολιτών της Νότιας Κορέας είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Η Νότια Κορέα ανέφερε 545 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε με αυτά στα 149.191, ενώ οι θάνατοι είναι 1.993, σύμφωνα με την Κορεατική Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών.