Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν ένας βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί στη διάρκεια θρησκευτικής τελετής των σιιτών στο Πότισκουμ, στην πολιτεία Γιόμπε, στη βορειοανατολική Νιγηρία, ανέφερε η εφημερίδα Premium Times στον ιστότοπό της και δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Ο βομβιστής παρεισέφρησε σε ένα πλήθος πιστών που συμμετείχε στους εορτασμούς για την Ασούρα και πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη αυτόπτες μάρτυρες.
Τα περισσότερα από τα θύματα ανήκαν σε μια σιιτική οργάνωση, την Ισλαμική Αδελφότητα της Νιγηρίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα, τον Ιμπραχίμ Μάινα, η επίθεση σημειώθηκε λιγότερα από 10 μέτρα από το μέγαρο του Εμίρη της πόλης.

Ο Μουστάφα Λαουάν Νασίντι, ο επικεφαλής της σιιτικής κοινότητας στο Πότισκουμ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «χάσαμε 15 μέλη στην επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στο τέλος της πομπής για την Ασούρα». Τουλάχιστον 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ πολλοί ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ο στρατός άνοιξε πυρ.

Δεν ήταν διαθέσιμες περισσότερες λεπτομέρειες για την επίθεση. Η αστυνομία δεν έχει δώσει επίσημο απολογισμό.
Η πολιτεία Γιόμπε στοχοθετείται συχνά από τα μέλη της ένοπλης οργάνωσης Μπόκο Χαράμ. Η Πότισκουμ είναι η οικονομική πρωτεύουσα της Γιόμπε, της μιας από τις τρεις πολιτείες του βορρά που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον Μάιο του 2013 στο πλαίσιο των προσπαθειών των αρχών να τερματίσουν την εξέγερση των ισλαμιστών, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή 10.000 και πλέον ανθρώπων μέσα σε πέντε χρόνια.

Η κοινότητα των σιιτών —αποτελούν μειονότητα στην πολιτεία— γίνεται συχνά στόχος των επιθέσεων της Μπόκο Χαράμ. Τον περασμένο Ιούλιο τέσσερις σιίτες είχαν σκοτωθεί μέσα σε ένα τέμενος σε μια επίθεση που είχε αποδοθεί στην οργάνωση αυτή στο Πότισκουμ.

Αν και η Ασούρα εορτάζεται από όλους τους μουσουλμάνους, για τους σιίτες έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς πενθούν σε αυτή τον θάνατο σε μια μάχη στην Καρμπάλα το έτος 680 του Χουσέιν Ιμπν Άλι, του εγγονού του προφήτη Μωάμεθ.
Η ανησυχία περί κλιμάκωσης των θρησκευτικών εντάσεων έχει αυξηθεί, εν μέρει λόγω και του πολέμου στη Συρία και της εμφάνισης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Περαιτέρω μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται σε χώρες με μεγάλες σιιτικές κοινότητες, όπως το Πακιστάν, ο Λίβανος και το Ιράκ.

Ένοπλοι επιτέθηκαν σε μια φυλακή στην κεντρική Νιγηρία, η οποία είχε ήδη γίνει στόχος της Μπόκο Χαράμ το 2012, και απελευθέρωσαν τουλάχιστον 132 κρατουμένους, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Οι δράστες της επίθεσης στη φυλακή Κότον-Κάρφε, που σημειώθηκε χθες Κυριακή, χρησιμοποίησαν εκρηκτικά για να μπουν στο σωφρονιστικό κατάστημα και τουλάχιστον 132 από τους φυλακισμένους «απέδρασαν», όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νιγηρίας, ο Εμανουέλ Οτζούκβου, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πολλά μέσα ενημέρωσης της Νιγηρίας ανέφεραν πως περισσότεροι από 100 κρατούμενοι απέδρασαν από τη φυλακή, όπου είναι γνωστό πως κρατούνται μαχητές της Μπόκο Χαράμ.

Ωστόσο σύμφωνα με τον Οτζούκβου η επίθεση συνδέεται με «εγκληματικές δραστηριότητες» και όχι με την εξέγερση των ισλαμιστών.

Η φυλακή αυτή είχε δεχθεί επίθεση τον Φεβρουάριο του 2012, όταν ένοπλοι είχαν σκοτώσει έναν φρουρό και είχαν απελευθερώσει 119 φυλακισμένους.

Ο Αμπού Κάκα, ένας εκπρόσωπος της Μπόκο Χαράμ που ο στρατός ανακοίνωσε πως σκότωσε κατόπιν, είχε αναλάβει την ευθύνη για την ενέργεια εκείνη, με στόχο την απελευθέρωση μαχητών της οργάνωσης.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Κόγκι, ο Ιντρίς Ουάντα, μετέβη στη φυλακή σήμερα για να διαπιστώσει το μέγεθος των ζημιών στη φυλακή, δήλωσε ένας εκπρόσωπός του, ο Τζέικομπ Ιλάι, στο Γαλλικό Πρακτορείο.