Άρχισε την περασμένη Παρασκευή στο Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο του Μονάχου, ύστερα από μήνες αναμονής, η δίκη δύο πρώην αξιωματικών των γιουγκοσλαβικών μυστικών υπηρεσιών από την Κροατία, των Γιόσιπ Πέρκοβιτς και Ζβόνκο Μούστατς, κατηγορούμενων για δολοφονία.

Οι Γιόσιπ Πέρκοβιτς και ο Ζβόνκο Μούστατς, πρώην μέλη της μυστικής αστυνομίας της Γιουγκοσλαβίας (UDBA), κατηγορούνται ότι διέταξαν και οργάνωσαν τη δολοφονία του Κροάτη αντικαθεστωτικού Στιέπαν Τζουρέκοβιτς, στο Μόναχο, το 1983.

Χθες, στο δικαστήριο, από την ομάδα συνηγόρων του Πέρκοβιτς διατυπώθηκαν οι ισχυρισμοί ότι ο βασικός μάρτυρας της εισαγγελίας είναι δολοφόνος και διπλός πράκτορας.

Οι συνήγοροι υποστήριξαν ότι ο μάρτυρας Βίνκο Σίντιτσιτς ήταν έμμισθος δολοφόνος των γιουγκοσλαβικών μυστικών υπηρεσιών (UDBA), ότι συνδέεται με σειρά δολοφονιών και ταυτόχρονα ότι ήταν αξιωματικός της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Βαλκανικό Ερευνητικό Δίκτυο BIRN.

Ζήτησαν δε από τον κρατικό εισαγγελέα της Γερμανίας να διασφαλίσει έγγραφα από τη δίκη του Σίντιτσιτς το 2000 για τη δολοφονία άλλου Κροάτη μετανάστη από την UDBA στο Παρίσι το 1978.

«Από αυτά τα έγγραφα, που λείπουν, είναι φανερό ότι ο Σίντιτσιτς εργαζόταν για τη γερμανική μυστική υπηρεσία. Πιστεύουμε ότι τα έγγραφα αυτά είναι σημαντικά για την υπόθεση» ανέφερε ο συνήγορος του Πέρκοβιτς, Ρίχαρντ Μπάγιερ, σύμφωνα με δημοσίευμα στην πύλη ειδήσεων στο διαδίκτυο Dalje. com.

Ο Σίντιτσιτς αθωώθηκε για τη δολοφονία στο Παρίσι, αλλά καταδικάστηκε στη Βρετανία το 1998 για απόπειρα δολοφονίας άλλου Κροάτη αντικαθεστωτικού.

Ο Μπάγιερ υποστήριξε ότι υπάρχουν αποδείξεις από αρχεία της UDBA που πιστοποιούν ότι η γερμανική μυστική υπηρεσία BND πλήρωνε τον Σίντιτσιτς για να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Ο Στιέπαν Τζουρέκοβιτς, πρώην εμπορικός διευθυντής της κροατικής πετρελαϊκής εταιρειάς INA, δολοφονήθηκε, όπως πιστεύεται, κοντά στο Μόναχο από την πλευρά της UDBA επειδή θεωρείτο ότι χρηματοδοτούσε υποστηρικτές του εθνικιστικού κινήματος των Ουστάσι στην εξορία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Μούστατς, τότε επικεφαλής της UDBΑ, έδωσε εντολή στον Πέρκοβιτς να οργανώσει τη δολοφονία. Ο Πέρκοβιτς φέρεται να διασφάλισε τα μέσα και να επέλεξε το μέρος για τη δολοφονία, ένα γκαράζ στο οποίο γινόταν εκτύπωση αντιγιουγκοσλαβικού προπαγανδιστικού υλικού.

Οι Μούστατς και Πέρκοβιτς αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία.

Ο Πέρκοβιτς εκδόθηκε τον περασμένο Ιανουάριο από το Ζάγκρεμπ στις γερμανικές αρχές και ο Μούστατς τον περασμένο Απρίλιο. Προηγήθηκε μακρόχρονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των κροατικών αρχών που αρνούνταν να συνεργαστούν και των γερμανικών αρχών που ζητούσαν επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης.