Η Γαλλία θέλει να βάλει ένα τέλος στην άμετρη, ευκαιριακή κατανάλωση αλκοόλ, προκειμένου να προστατέψει τους νεότερης ηλικίας πολίτες της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, η γαλλική κυβέρνηση προετοιμάζει νομοσχέδια, τα οποία θα επιβάλλουν από πρόστιμο μέχρι και φυλάκιση σε όσους ενθαρρύνουν την άμετρη κατανάλωση αλκοόλ στο Διαδίκτυο, ή προωθούν προϊόντα τα οποία κάνουν το μεθύσι να φαίνεται διασκεδαστικό.

Οι γάλλοι φημίζονται για την… ανεκτική τους στάση σε σχέση με την κατανάλωση αλκοόλ, ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι νέοι αυτοί νόμοι θα τιμωρούν όσους προσπαθούν να ενθαρρύνουν την κατανάλωση αλκοόλ στο διαδίκτυο, όσους πωλούν ρούχα με ανάλογο περιεχόμενο, ή άλλα αξεσουάρ και αντικείμενα που το κάνουν να μοιάζει ως κάτι ευχάριστο και αστείο.

Η γαλλίδα υπουργός Υγείας, Marisol Touraine, δήλωσε σχετικά: «Πρέπει να σταματήσουμε το μεθύσι, που κάνει τόσο μεγάλο κακό στους νέους». Η υπουργός είπε ακόμη, ότι θέλει να στοχοποιήσει τα «παιχνίδια, ή αντικείμενα που “δοξάζουν” την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, όπως ρούχα ή θήκες κινητών τηλεφώνων.

Η τιμωρία για όσους «ενθαρρύνουν άμεσα ανήλικους να καταναλώνουν αλκοόλ» θα είναι ένα έτος φυλάκιση και πρόστιμο 15.000 ευρώ. Οποιοσδήποτε προκαλεί κάποιον να «πιει μέχρι να γίνει λιώμα» θα κινδυνεύει με φυλάκιση έξι μηνών και επιβολή προστίμου 7.500 ευρώ.

Την προηγούμενη χρονιά, οι εισαγωγές στα γαλλικά νοσοκομεία που σχετίζονταν με συμπτώματα υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ σημείωσαν αύξηση της τάξης του 80%.