Ήταν τον Μάιο του 2010 όταν ένας φοιτητής από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, ο 19χρονος Jeremy Sturdivant, παρατήρησε μια παράξενη παραγγελία σε ένα διαδικτυακό forum για κρυπτονομίσματα.

Κάποιος έδινε 10.000 Bitcoins σε όποιον του πήγαινε στο σπίτι δύο μεγάλες πίτσες.

Ο 28χρονος Laszlo Hanyecz ζούσε στη Φλόριντα. Όσο για τα 10.000 Bitcoins, είχαν τότε αξία 41 δολαρίων.

Ο Sturdivant εκτέλεσε την παραγγελία και του έστειλε δύο μεγάλες πίτσες, παίρνοντας τελικά τα Bitcoins, την πρώτη φυσική συναλλαγή που γινόταν ποτέ στην ιστορία των κρυπτονομισμάτων.

Η υπόθεση γιορτάζεται μάλιστα κάθε χρόνο, στις 22 Μαΐου, ως Bitcoin Pizza Day, τόσο μεγάλο γεγονός ήταν για τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων.

Αυτά τα 10.000 Bitcoins θα είχαν σήμερα αξία 365 εκατ. δολαρίων. Ο Sturdivant δεν τα κράτησε όμως για το μέλλον, τα ξόδεψε όλα σε ένα ταξίδι.

«Δεν είχα ιδέα πόσο τεράστιο θα γινόταν», είπε κάποια στιγμή ο τότε φοιτητής. Παρά το γεγονός ότι έχασε από τα χέρια του μια κολοσσιαία περιουσία, ο 30χρονος σήμερα είναι «περήφανος που έπαιξα ρόλο» στην απήχηση αυτού που αποκαλεί «παγκόσμιο φαινόμενο».

Η ιστορία του είναι σήμερα μύθος στην επικράτεια του Bitcoin. Το οποίο έφτασε να αξίζει 1 δολάριο στις αρχές του 2011.

«Αν το είχα δει ως επένδυση, ίσως τα κρατούσα λίγο περισσότερο», δήλωσε ο Sturdivant στην Telegraph το 2018. Τα χάλασε όμως όλα σε ένα road trip με την κοπέλα του.

Ούτε ο Sturdivant μετανιώνει που τα χάλασε, ούτε ο Hanyecz που τα έδωσε ελαφρά τη καρδία. Όπως δήλωσε στο Bitcoin Maganize το 2019: «Ήθελα να τα ανταλλάξω με πίτσα γιατί για μένα ήταν δωρεάν πίτσα. Θεωρώ πως είναι καταπληκτικό πως έγινα μέρος της πρώιμης ιστορίας του Bitcoin».

Εκείνο το καλοκαίρι του 2010, ο Hanyecz ξόδεψε σε πίτσες πάνω από 100.000 Bitcoins. Που σε σημερινές τιμές υπερβαίνουν τα 3,8 δισ. δολάρια…