Επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε σήμερα στην ανατολική επαρχία Νανγκαρχάρ όταν βομβιστής πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος έξω από κλινική με αποτέλεσμα να σκοτώσει μια γυναίκα και να τραυματίσει ακόμη επτά ανθρώπους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του τοπικού κυβερνήτη Άχμαντ Ζία Αμπντουλζάι.

Λίγο αργότερα βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε πολυσύχναστη αγορά της περιοχής Καραμπάγ, στα βόρεια περίχωρα της αφγανικής πρωτεύουσας, προκάλεσε τον τραυματισμό 22 ανθρώπων, οι πέντε μεταξύ αυτών νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι τέσσερα παιδιά, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Σάμιχ Σαρίφι.

Νωρίς το πρωί καμικάζι βομβιστής είχε οδηγήσει το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητό του εναντίον αυτοκινητοπομπής της ISAF, επίσης στην Καμπούλ, προκαλώντας τον θάνατο ενός πολίτη, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση με το παγιδευμένο αυτοκίνητο στην Οδό Τζαλαλαμπάντ, οδική αρτηρία στην οποία βρίσκονται αμερικανική στρατιωτική βάση και συγκρότημα κατοικιών όπου διαμένουν εργαζόμενοι στον ΟΗΕ, διεθνείς εργολάβοι και εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής.

Τουλάχιστον τρεις ξένοι τραυματίστηκαν στην επίθεση αυτή που είχε στόχο τα θωρακισμένα οχήματά τους, σύμφωνα με την αστυνομία. Η ταυτότητα των θυμάτων δεν έχει γίνει γνωστή. Εκπρόσωπος της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν δήλωσε ότι περίπολος δέχτηκε επίθεση αλλά δεν υπήρξαν απώλειες στις τάξεις της διεθνούς δύναμης.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ δήλωσε μέσω του Twitter ότι ο στόχος της επίθεσης ήταν ξένη στρατιωτική αυτοκινητοπομπή και ότι αρκετοί άνδρες της σκοτώθηκαν.

Την ίδια ώρα τουλάχιστον επτά αφγανοί πολίτες σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ στο ανατολικό Αφγανιστάν. «Αεροσκάφος του ΝΑΤΟ πραγματοποίησε επιδρομή χθες σε χωριό, στα περίχωρα της πόλης Γκαρντέζ”» δήλωσε ο Νουρ Ζαμάν Χαν, αξιωματικός της αστυνομίας στην επαρχία Πάκτια.

Το κύμα βίας σημειώνεται την ώρα που οι Ταλιμπάν και οι εξτρεμιστές σύμμαχοί τους αυξάνουν τις επιθέσεις τους ενώ οι ξένες δυνάμεις στην πλειοψηφία τους ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από τη χώρα μέχρι το τέλος του έτους.