Πέντε άνδρες απαγχονίστηκαν σήμερα στην Καμπούλ μετά την καταδίκη τους για τον ομαδικό βιασμό τεσσάρων γυναικών, παρά τις εκκλήσεις που είχαν απευθύνει οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον νέο πρόεδρο του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι να αναβάλει τις εκτελέσεις καθώς είχαν εκφραστεί πολλές επιφυλάξεις για τον χειρισμό της υπόθεσής τους από τις αρχές.

Η υπόθεση ανάγεται στις 23 Αυγούστου. Οι γυναίκες επέστρεφαν με αυτοκίνητα στην Καμπούλ μετά από έναν γάμο στην επαρχία, όταν οι δράστες, ντυμένοι με αστυνομικές στολές και κρατώντας τουφέκια, τους επιτέθηκαν. Οι ένοπλοι έδεσαν τους άνδρες που συνόδευαν τις γυναίκες, και κατόπιν τις έσυραν έξω από τα αυτοκίνητα, τις λήστεψαν, τις ξυλοκόπησαν και τις βίασαν.

Οι δικαστικές αρχές χειρίστηκαν την υπόθεση αστραπιαία: η δίκη των επτά συλληφθέντων, στις αρχές Σεπτεμβρίου, διάρκεσε λίγες ώρες και μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση. Όλοι τους καταδικάστηκαν σε θάνατο, όμως το Εφετείο και στη συνέχεια το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε τη θανατική ποινή μόνο για τους πέντε από τους επτά. Η απόφαση επικυρώθηκε κατόπιν και από τον πρώην πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι ο οποίος ασκούσε καθήκοντα μέχρι και τις 29 Σεπτεμβρίου.

Οι δύο από τους επτά καταδικάστηκαν τελικά σε κάθειρξη 20 ετών μόνο για ληστεία. Οι υπόλοιποι πέντε που καταδικάστηκαν σε θάνατο βαρύνονταν με τις κατηγορίες της ληστείας και της μοιχείας, όχι όμως και με την κατηγορία του βιασμού.

Η επίθεση σε βάρος των γυναικών προκάλεσε οργή στην πρωτεύουσα και οργανώθηκαν πολλές διαδηλώσεις με κύριο αίτημα την επιβολή της θανατικής ποινής στους δράστες.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλες οργανώσεις είχαν ζητήσει από τον Γάνι να αναβάλει τις εκτελέσεις ώστε να επανεκδικαστεί η υπόθεση. Όμως σήμερα οι πέντε κατάδικοι απαγχονίστηκαν, μαζί με άλλον έναν κρατούμενο που είχε καταδικαστεί για απαγωγή, όπως ανακοίνωσε ο αντεισαγγελέας Ραχματουλάχ Ναζάρι. Η εκτέλεσή τους, την οποία παρακολούθησαν τα θύματά τους, έγινε στη φυλακή Πουλ-ε-Τσάρκι, στα προάστια της Καμπούλ.

Αυτές ήταν οι πρώτες εκτελέσεις που έγιναν στο Αφγανιστάν από πέρσι, όταν είχαν απαγχονιστεί στη Χεράτ δύο άνδρες που κατηγορούνταν για την απαγωγή και τη δολοφονία ενός παιδιού.

Λίγη ώρα μετά τις σημερινές εκτελέσεις, ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Αφγανιστάν Φραντς-Μίχαελ Μέλμπιν έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Οι σημερινές εκτελέσεις ρίχνουν βαριά σκιά στη βούληση της νέας κυβέρνησης να σεβαστεί τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα».

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε επίσης τις εκτελέσεις «προσβολή στη δικαιοσύνη». Ο Ντέιβιντ Γκρίφιθς, ο αναπληρωτής διευθυντής της οργάνωσης για την Ασία και τον Ειρηνικό τόνισε ότι ο νέος πρόεδρος «απέτυχε στην πρώτη δοκιμασία του όσον αφορά τη διατήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου».

Αντιθέτως, το υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων του Αφγανιστάν χαιρέτισε τις εκτελέσεις χαρακτηρίζοντάς τις «ένα βήμα προς την κοινωνική δικαιοσύνη και την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών» αλλά και ένα «μάθημα για όσους σκέφτονται να διαπράξουν παρόμοια εγκλήματα».

Μέχρι στιγμής ο Γάνι δεν έχει κάνει καμία ανακοίνωση για το θέμα.