Τριάντα πέντε χρόνια μετά την πυρηνική έκρηξη στο Τσερνόμπιλ, τα πυρηνικά «κάρβουνα» που παραμένουν θαμμένα μέσα στο εργοστάσιο και τα οποία «σιγοκαίνε σαν τη χόβολη σε μπάρμπεκιου» προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Science, σε άρθρο με τίτλο «”Σαν τη χόβολη σε μπάρμπεκιου”. Οι πυρηνικές αντιδράσεις σιγοκαίνε ξανά στο Τσερνόμπιλ», Ουκρανοί επιστήμονες συνειδητοποίησαν πρόσφατα ότι το καύσιμο που προκλήθηκε από την πυρηνική σχάση του ουρανίου, άρχισε να αντιδρά και πάλι σε ένα «απρόσιτο θάλαμο» μέσα σε μια κατεστραμμένη περιοχή του κλειστού εργοστασίου.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν αύξηση των μετρήσεων της δραστηριότητας των νετρονίων, που αποτελεί μετρήσιμο υποπροϊόν της πυρηνικής σχάσης του ουρανίου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τα Προβλήματα Ασφάλειας των Πυρηνικών Σταθμών (ISPNPP) στο Κίεβο της Ουκρανίας.

«Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες», αναφέρει ο Maxim Saveliev του ISPNPP προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ενός ατυχήματος».

Οι Ουκρανοί επιστήμονες προσπαθούν να διασπιστώσουν αν οι αντιδράσεις θα εξαφανιστούν μόνες τους ή αν απαιτείται παρέμβαση για να αποτραπεί ένα άλλο ατύχημα.

Οι μετρήσεις των νετρονίων αυξάνονται αργά, υποστηρίζει ο Saveliev, υποδηλώνοντας ότι οι επικεφαλής έχουν ακόμη λίγα χρόνια για να αποφασίσουν πώς θα λύσουν το πρόβλημα για να αποτρέψουν την απειλή.

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ περιβάλλεται από μια τεράστια υποδομή που ονομάζεται Chernobyl New Safe Confinement (NSC), στην οποία υπάρχουν ζώνες που είναι εντελώς σφραγισμένες. Σε μια από αυτές που έχει τη μορφή θόλου και ονομάζεται «Καταφύγιο», οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει την αυξημένη δραστηριότητα νετρονίων.

Δεν υπάρχει πιθανότητα επανάληψης του 1986, όμως μια τέτοιου είδους πυρηνική δραστηριότητα μικρής έκτασης θα μπορούσε να καταστρέψει κάποια ασταθή σημεία του Καταφυγίου, το οποίο είναι 34 ετών και «ξεχασμένο».