Δύο επιθέσεις αυτοκτονίας έγιναν σήμερα στη δυτική Καμπούλ του Αφγανιστάν, με στόχο δύο οχήματα του στρατού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άνθρωποι και να τραυματιστούν 15, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας, στρατηγό Ζαχίρ Αζίμι.

Η επίθεση στη δυτική Καμπούλ, κοντά στο πανεπιστήμιο, ήταν η σφοδρότερη, καθώς κατέστρεψε το στρατιωτικό λεωφορείο, ενώ έσπασαν τα τζάμια καταστημάτων.

Σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, που ανέλαβαν την ευθύνη, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 20. «Είναι ένα σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση των λακέδων που υπέγραψε τη συνθήκη των σκλάβων ότι θα αυξήσουμε τις επιθέσεις μας μετά την υπογραφή αυτή», δήλωσε ο εκπρόσωπός τους Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

Χθες η αφγανική κυβέρνηση υπέγραψε με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ διμερή συμφωνία ασφαλείας ώστε να επιτραπεί σε 12.500 ξένους στρατιώτες να παραμείνουν στη χώρα το 2015.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε ικανοποίηση για την υπογραφή της συμφωνίας, τονίζοντας ότι είναι «ιστορική» ημέρα για το Αφγανιστάν. «Η συμφωνία αυτή είναι μια πρόσκληση εκ μέρους της αφγανικής κυβέρνησης για την ενίσχυση της σχέσης που οικοδομήσαμε κατά τα τελευταία 13 χρόνια», τόνισε. Ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, που αποχώρησε από το προεδρικό μέγαρο τη Δευτέρα, είχε αρνηθεί να υπογράψει τη συμφωνία, δυσχεραίνοντας τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ της Καμπούλ και της Ουάσινγκτον.

Οι σημερινές επιθέσεις σημειώνονται δύο μέρες μετά την ορκωμοσία του προέδρου Ασράφ Γάνι, που επισκιάστηκε από σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας στην πόλη στις οποίες τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν.