Διώξεις σε ανώτατους αξιωματούχους του Κοσόβου από τη Eulex

Για εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων και εγκλήματα πολέμου


ΚΟΣΜΟΣ
13:37
30/09/2014
Διώξεις σε ανώτατους αξιωματούχους του Κοσόβου από τη Eulex
loading

Το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξουσιοδότησε την αποστολή της ΕΕ για την επιβολή του νόμου στο Κόσοβο (Eulex) να στηρίξει και να έχει συμμετοχή σε διώξεις ανώτατων αξιωματούχων του Κοσόβου υπόπτων για εγκλήματα πολέμου και για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων, καθώς η ΕΕ προχωρά στη δημιουργία του ειδικού δικαστηρίου, με έδρα τη Χάγη.

Οι δικαστικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν με βάση τα πορίσματα της ειδικής ομάδας ερευνών (SITF), με επικεφαλής τον αμερικανό εισαγγελέα, Κλιντ Ουίλιαμσον, η οποία συγκροτήθηκε για να εξακριβώσει τις αναφορές του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων το 1999 στο Κόσοβο και στην Αλβανία.

Ο ελβετός γερουσιαστής, Ντικ Μάρτι, σε έκθεσή του το 2011, που υιοθετήθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης συνδέει τον νυν πρωθυπουργό του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, το ισχυρό στέλεχος του κόμματός του, του Δημοκρατικού Κόμματος, Κάντρι Βασέλι και άλλους τέσσερις στενούς συνεργάτες τους, με τους θανάτους άμαχων Σέρβων και Αλβανών του Κοσόβου και το οργανωμένο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων. Η έκθεση ήταν η βάση για την έρευνα που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια ο Αμερικανός εισαγγελέας με την ομάδα του. Ο κ. Ουίλιαμσον, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό επιβεβαίωσε αναφορές της έκθεσης του Ντικ Μάρτι ανήγγειλε ότι οι δίκες θα αρχίσουν το καλοκαίρι του 2015. Η θητεία του Κλιντ Ουίλιαμσον έχει λήξει και η ΕΕ θα ορίσει τον αντικαταστάτη του.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει