Ένας υπουργός της κυβέρνησης της Συρίας δήλωσε σήμερα ότι οι αεροπορικές επιδρομές οι οποίες εξαπολύονται στο έδαφος της χώρας εναντίον τζιχαντιστών από τον διεθνή συνασπισμό υπό αμερικανική ηγεσία είναι «στη σωστή κατεύθυνση», διότι η κυβέρνησή του ενημερώθηκε πριν αρχίσουν, αλλά και επειδή δεν πλήττουν αμάχους ή συριακούς στρατιωτικούς στόχους.

«Αυτό το οποίο έχει συμβεί μέχρι τώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση, σε ό,τι αφορά την ενημέρωση της συριακής κυβέρνησης και διότι δεν στοχοθετήθηκαν συριακές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και άμαχοι», επισήμανε ο Άλι Χάινταρ, υπουργός Εθνικής Συμφιλίωσης στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σήμερα.

Η Δαμασκός συνεχίζει να παρακολουθεί με προσοχή όλες τις εξελίξεις, είπε ο Χάινταρ.

«Η ειδοποίηση της συριακής κυβέρνησης έγινε», είπε. «Η επιβεβαίωση ότι δεν θα στοχοθετηθούν συριακές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και η επιβεβαίωση ότι δεν επρόκειτο να στοχοθετηθούν πολίτες έγινε».

Οι ΗΠΑ ανέφεραν χθες ότι η μόνιμη αντιπρόσωπος της χώρας στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ ενημέρωσε τον Σύρο πρεσβευτή για το ότι επρόκειτο να γίνουν οι επιδρομές—αλλά η Ουάσινγκτον αποκλείει κάθε συνεργασία ή συντονισμό με την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, που θεωρεί μέρος του προβλήματος.

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών είχε τονίσει τον περασμένο μήνα πως η Δαμασκός είναι έτοιμη να συνεργαστεί σε οποιαδήποτε διεθνή προσπάθεια προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ΙΚ.

Παρά το ότι καλωσόρισε την διεξαγωγή των επιδρομών ο Χάινταρ είπε πως η αντιμετώπιση των τζιχαντιστών δεν μπορεί να γίνει μόνον με αεροπορικά πλήγματα.

«Ο πόλεμος εναντίον του τρόμου δε διεξάγεται μόνο μέσω αεροπορικών επιδρομών, οι οποίες δεν είναι τα μόνα μέσα για να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία», είπε ο υπουργός και εκτίμησε πως η στρατιωτική δράση κατά του ΙΚ θα πάρει καιρό.

Η συριακή κυβέρνηση θεωρεί όλες τις οργανώσεις των ανταρτών στη Συρία συλλήβδην «τρομοκρατικές», από την υποστηριζόμενη από τη Δύση αντιπολίτευση ως το ΙΚ.

Νέες Επιδρομές

Στο μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής επιβεβαίωσαν σήμερα ότι διεξήγαγαν πέντε ακόμη αεροπορικά πλήγματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη Συρία και στο Ιράκ.

Ένα από τα πλήγματα σημειώθηκε βορειοδυτικά της αλ Κάιμ κοντά στα σύνορα της Συρίας, ενώ δύο ακόμη έγιναν δυτικά της Βαγδάτης και τα υπόλοιπα δύο νοτιοανατολικά της Αρμπίλ στο Ιράκ.

Στις επιδρομές ενεπλάκησαν διάφορων τύπων αεροσκάφη, μαχητικά, βομβαρδιστικά και καταδιωκτικά, τα οποία ολοκλήρωσαν με ασφάλεια τις αποστολές τους και αποχώρησαν, ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση (CentCom) των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, η οποία είναι αρμόδια για την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Οι επιδρομές οι οποίες διεξήχθησαν προχθές και χθες κατέστρεψαν δύο οπλισμένα αυτοκίνητα του ΙΚ, οκτώ ακόμη αυτοκίνητα, ένα κρησφύγετο με όπλα αλλά και οχυρές θέσεις, ανέφερε η ανακοίνωση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Αν και οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει σχεδόν 200 πλήγματα στο Ιράκ τις τελευταίες εβδομάδες, η εκστρατεία που άρχισε αυτή την εβδομάδα ανοίγει ένα νέο μέτωπο, στη Συρία, και ουσιαστικά σηματοδοτεί την εμπλοκή της Ουάσινγκτον στον συριακό πόλεμο, ο οποίος διαρκεί τρία χρόνια. Στα πρώτα πλήγματα συμμετείχαν και αραβικά κράτη.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 20 αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων του ΙΚ, σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν χθες βράδυ ότι οι επιδρομές ήταν αποτελεσματικές. Ο υποναύαρχος Τζον Κίρμπι, ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δήλωσε ότι βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η εκτίμηση για τις σημερινές επιδρομές.
«Όλα όσα είπαμε χθες επιβεβαιώνονται σήμερα», υποστήριξε ο Κίρμπι σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Πιστεύουμε ότι η εκτίμηση των απωλειών από τις επιδρομές που διεξαγάγαμε δείχνει πως αυτά τα πλήγματα ήταν άκρως επιτυχή όσον αφορά το να πλήξουμε αυτό που είχαμε στοχοθετήσει και να προκαλέσουμε τη ζημιά που επιθυμούσαμε να προκαλέσουμε», πρόσθεσε.