Ύποπτες ανθρωπιστικές οργανώσεις από αραβικές χώρες, εδώ και χρόνια δραστηριοποιούνται στο Κόσοβο παρ’ ότι κάποιες από αυτές σε αρκετές χώρες ερευνώνται για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Κόχα Ντιτόρε» της Πρίστινας.

Στο Κοσόβο έχουν δηλωθεί ως φιλανθρωπικές οργανώσεις, οι οποίες χορηγούσαν οικονομική βοήθεια και συνέβαλαν στην οικοδόμηση τεμενών, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Σε πολλές χώρες του κόσμου έχει απαγορευθεί η δράση ορισμένων οργανώσεων, αλλά στο Κόσοβο κάποιες από αυτές συνεχίζουν να λειτουργούν, αν και δεν είναι εγγεγραμμένες ούτε ως μη κυβερνητικές οργανώσεις ούτε ως επιχειρήσεις.

Οι περισσότερες οργανώσεις προέρχονται από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Τουρκία.

Μερικές από τις οργανώσεις που παρουσιάζονται στο Κόσοβο ως ανθρωπιστικές είναι η Οργάνωση για Ισλαμική Αρωγή σε όλο τον κόσμο (IRW), Η Διεθνής Οργάνωση Ισλαμικής Βοήθειας (IIRO), η Κοινή Σαουδική Επιτροπή για βοήθεια στο Κόσοβο και την Τσετσενία (SJRQ), η Διεθνής Ανθρωπιστική Πρωτοβουλία (ΙΗΗ), το ίδρυμα Al Waqf Al Islami, και ο τηλεοπτικός σταθμός Peace TV.

Ωστόσο, σε κρατικά έγγραφα πολλών χωρών αναφέρονται ως οργανώσεις που χρηματοδοτούν την τρομοκρατία και έχουν στόχο τη δημιουργία ισλαμικών κρατών, τονίζει η «Κόχα Ντιτόρε».

Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) συμμετέχει στις έρευνες για υποθέσεις τρομοκρατίας στο Κόσοβο που έχουν θρησκευτικά στοιχεία, δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ο επικεφαλής της αποστολής, Μπέρναρντ Μπόρχαρντ.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ διευκρίνισε ότι οι υποθέσεις αυτές δεν συνδέονται με τις πρόσφατες συλλήψεις στο Κόσοβο που βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής της κοινής γνώμης.

Ο επικεφαλής της Eulex τόνισε ότι η τρομοκρατία που προωθείται από πτυχές της θρησκείας ή άλλον τρόπο είναι πολύ μεγάλη απειλή, όχι μόνον για το Κόσοβο, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.