Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επωφεληθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την προσεχή εβδομάδα για να απευθύνει έκκληση για έναν μεγαλύτερο διεθνή συνασπισμό κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Δεν θα διστάσουμε να αναλάβουμε δράση κατά των τρομοκρατών αυτών στο Ιράκ και τη Συρία», δήλωσε ο Ομπάμα αναφερόμενος στους σουνίτες εξτρεμιστές που έχουν καταλάβει εκτεταμένη εδάφη στις χώρες αυτές. «Ωστόσο αυτή δεν είναι μάχη μόνο της Αμερικής. Δεν είναι η Αμερική κατά του ΙΚ. Είναι οι πάντες στην περιοχή αυτή κατά του ΙΚ. Είναι ο κόσμος κατά του ΙΚ», δήλωσε στην εβδομαδιαία ομιλία του που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο.

«Θα ηγηθούμε του μεγάλου συνασπισμού των χωρών που έχουν ένα όφελος σε αυτή τη μάχη», πρόσθεσε ο πρόεδρος Ομπάμα εκτιμώντας σε τουλάχιστον 40 τον αριθμό των κρατών που έχουν προτείνει να μετάσχουν στη «μεγάλη εκστρατεία» κατά του ΙΚ με την παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης, εξοπλισμού, ανθρωπιστικής βοήθειας και αεροπορικές αποστολές.

«Και την προσεχή εβδομάδα, στον ΟΗΕ, θα συνεχίσω να καλώ τον κόσμο να ενωθεί κατά της απειλής αυτής», πρόσθεσε.

Έχοντας αποκλείσει την ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων, οι ΗΠΑ υπολογίζουν στους μετριοπαθείς σύρους αντάρτες για να αντιμετωπίσουν το ΙΚ επί του πεδίου. Για το λόγο αυτό, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε την Πέμπτη στρατιωτική βοήθεια ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων για ένα έτος για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των ανταρτών αυτών.

«Οι ψήφοι αυτοί στέλνουν ισχυρό μήνυμα στον κόσμο: οι Αμερικανοί είναι ενωμένοι για να αντιμετωπίσουν αυτόν τον κίνδυνο. Και ελπίζω ότι το Κογκρέσο θα συνεχίσει να εγγυάται ότι οι στρατιώτες μας έχουν αυτά που χρειάζονται για να επιτελούν το έργο τους».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.