Ξεκίνησε στις 7 το πρωί η ιστορική ψηφοφορία του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, η οποία είναι πιθανόν να οδηγήσει στην διάλυση της Ένωσης και τη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού κράτους.

Από τη Γλασκώβη στο Εδιμβούργο, στις κωμοπόλεις και τα νησιά της Σκωτίας οι ψηφοφόροι καλούνται να απαντήσουν στην ερώτηση «Η Σκωτία πρέπει να γίνει ανεξάρτητη χώρα», αποφασίζοντας να θέσουν ή όχι τέλος σε μία Ένωση που χρονολογείται από το 1707.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 22.00 (τοπική ώρα) και το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος κινείται στην κόψη του ξυραφιού.  Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χθες, το ποσοστό των Σκωτσέζων που επιθυμούν την παραμονή της χώρας στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται στο 53%.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη από την εταιρεία «Survation» για λογαριασμό της σκωτσέζικης εφημερίδας «Daily Record» και σύμφωνα με την οποία το ποσοστό των πολιτών που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας φτάνει το 47%, ποσοστό μικρότερο σε σχέση με άλλες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την ίδια ημέρα. Σύμφωνα με την έρευνα, το 9% των πολιτών παραμένουν αναποφάσιστοι.