Θετικά διακείμενος σε γενικές γραμμές ως προς τη νέα δομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και επιφυλακτικός όσον αφορά την επιλογή ορισμένων επιτρόπων εμφανίζεται ο Πρόεδρος της πολιτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τζάνι Πιτέλα σε συνέντευξη του στο κοινοτικό δελτίο Europolitique.

Κληθείς να καταθέσει τις εκτιμήσεις του για τη νέα Επιτροπή, ο Πιτέλα εμφανίζεται θετικός τόσο όσον αφορά τις σημαντικές καινοτομίες στη δομή και λειτουργία της, δεδομένου ότι «λάθη του παρελθόντος θα διορθωθούν» χάρη στην ύπαρξη Αντιπροέδρων που θα συντονίζουν μια θεματική αλλά και όσον αφορά το πολιτικό εκτόπισμα των Επιτρόπων και τη γυναικεία εκπροσώπηση, αν και θα προτιμούσε να ήταν αναλογικά μεγαλύτερη.

Ωστόσο, τηρεί κριτική στάση στις επιλογές των επιτρόπων Γ. Κατάινεν και Β. Ντομπρόβσκις οι οποίοι θα είναι αντιπρόεδροι για θέματα οικονομίας, καθώς όπως υποστηρίζει πρόκειται για πολιτικούς που εστιάζουν στη λιτότητα, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική συμφωνία μεταξύ της Ευρωβουλής και του προέδρου Γιούνκερ για την οικονομία. Επιπλέον, επισημαίνει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διατηρεί τις επιφυλάξεις του για ορισμένους επιτρόπους τους οποίους προτίθεται να αντιμετωπίσει αυστηρά κατά τη διάρκεια των ακροάσεων. Πρόκειται για το Βρετανό Τζόναθαν Χιλ, τη Σλοβένα Άλενκα Μπράτουσεκ, τον Ισπανό Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε και τον Ούγγρο Τίμπορ Νάβρατσιτς.

Ερωτηθείς αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι διατεθειμένο να απορρίψει την υποψηφιότητα Χιλ , ο Τζ. Πιτέλα δηλώνει κατηγορηματικά ότι η Ευρωβουλή δεν επιθυμεί την ανάθεση του χαρτοφυλακίου των χρηματοοικονομικών σε ένα Βρετανό Συντηρητικό, τον ορισμό δηλαδή του πολιτικού που εκπροσωπεί εντελώς διαφορετικά συμφέροντα από εκείνα της ευρωζώνης και βρίσκεται τόσο κοντά στο Σίτι του Λονδίνου. «Δεν είμαστε προκατειλημμένοι, αλλά μου φαίνεται παράδοξο ένα τόσο λεπτό και αμφιλεγόμενο ζήτημα, όπως η τραπεζική Ένωση, να ανατίθεται σε κάποιον που προέρχεται από ένα περιβάλλον που δεν σχετίζεται με την ευρωζώνη. Θέλουμε να υποβάλλουμε τον Χιλ σε μια αυστηρή ακρόαση: αν δεν λάβουμε εγγυήσεις για την τραπεζική Ένωση, δεν θα δώσουμε το πράσινο φως», επισημαίνει.

Όσον αφορά την ακρόαση του Ούγγρου Επιτρόπου ο οποίος είναι μέλος του ευρωφοβικού και αντιευρωπαϊκού κόμματος Φίντες, ο Τζ. Πιτέλα τονίζει ότι ο ίδιος πρέπει να κατανοήσει αν ρόλος του ως Επιτρόπου συμβαδίζει με την ιδιότητα μέλους του Φίντες δεδομένου ότι οι Επίτροποι εκπροσωπούν την Ευρώπη και όχι τη χώρα τους.

Παράλληλα, ο Τζ. Πιτέλα δεν θεωρεί ότι η υποψηφιότητα Μογκερίνι για την εξωτερική πολιτική είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά τονίζει ότι πρόκειται για μια πολιτικό με διεθνή εμπειρία και εξαιρετικές γνώσεις.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κίνδυνος ο Γάλλος Επίτροπος Π. Μοσκοβισί να αποδυναμωθεί σε επίπεδο εξουσιών από τους Αντιπροέδρους Κατάινεν και Ντομπρόβσκις, ο Ιταλός πολιτικός επισημαίνει ότι ο πρώην υπουργός οικονομικών της Γαλλίας είναι εκείνος που θα εκπροσωπεί την Επιτροπή στις συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ και πως αν υπάρξουν διαφωνίες μεταξύ των τριών πολιτικών ανδρών, ο Γιούνκερ θα πρέπει να παρέμβει σεβόμενος πάντα την πολιτική συμφωνία που έχει κάνει με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσον αφορά την οικονομία.