Σημείο αναφοράς για την πόλη του Λος Άντζελες αλλά και συνώνυμο της βιομηχανίας του κινηματογράφου, αποτελεί πολιτιστικό ορόσημο, όχι μόνο για την Καλιφόρνια, αλλά για όλες τις ΗΠΑ. Σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του Όρους Λι, στην περιοχή Χόλιγουντ Χιλς, στο βουνό της Σάντα Μόνικα, το τεράστιο σήμα με τα λευκά γράμματα που αναγράφει τη λέξη Χόλιγουντ, κρύβει κάποιες ενδιαφέρουσες αλήθειες που αξίζει να γνωρίζετε.

Δημιουργήθηκε ως διαφήμιση ακινήτων

Μέχρι το 1923, ο εκδότης των Los Angeles Times, Χάρι Τσάντλερ, είχε αποφασίσει να επενδύσει σε μια πολυτελή ανάπτυξη ακινήτων που ονομάζεται Χόλιγουντ, η οποία αξιοποίησε την αυξανόμενη αναγνώριση του Χόλιγουντ ως Μέκκα της βιομηχανίας του κινηματογράφου. Προκειμένου να προωθήσει το έργο, ο Τσάντλερ και οι συνεργάτες του έθεσαν 21.000 δολάρια (πάνω από 250.000 δολάρια σε σημερινά χρήματα) για λευκά κεφαλαία γράμματα ύψους 13 μέτρων, περίπου, στερεωμένα σε τηλεφωνικές κολώνες που φωτίζονταν από 4.000 λαμπτήρες. Το βράδυ η πινακίδα φωτιζόταν σε τέσσερα στάδια «Holly», «Wood», και «Land» και στο τέλος ολόκληρη η λέξη «Hollywoodland». Άρθρα εφημερίδων από την εποχή δείχνουν ότι το σήμα ολοκληρώθηκε το 1923. Ωστόσο, η ακριβής ημερομηνία αμφισβητείται, σύμφωνα με το biography.com.

Μια ηθοποιός αυτοκτόνησε σε αυτό

Αν και το διασημότερο σημείο του Χόλιγουντ συμβολίζει τη γοητεία και το glam, μπορεί, επίσης, να αντιπροσωπεύει και τα άπιαστα όνειρα. Την άνοιξη του 1932, η νεαρή ηθοποιός Peg Entwistle μετακόμισε από τη Νέα Υόρκη στο Λος Άντζελες για να δοκιμάσει την τύχη της στον κινηματογράφο. Λίγο μετά έλαβε μέρος σε μια ταινία μυστηρίου δολοφονίας, αλλά το στούντιο σύμφωνα με πληροφορίες δεν ανανέωσε την επιλογή της σύμβασής της μετά την ολοκλήρωσή της. Τον Σεπτέμβριο η 24χρονη φέρεται να ανέβηκε σε μια σκάλα στο γράμμα «H» στο Χόλιγουντ και να πήδηξε από εκεί, βάζοντας τέλος στην ζωή της. Το σώμα της αργότερα ανακαλύφθηκε σε μια χαράδρα, ενώ διάφορες εφημερίδες ανέφεραν την αποτυχημένη καριέρα της ως τον λόγο που αυτοκτόνησε. Η ειρωνεία της τύχης; Μια επιστολή της είχε σταλεί λίγο πριν από το θάνατό της και της έδινε τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα έργο για μια νεαρή γυναίκα που αυτοκτονεί.

Τη σημερινή του μορφή την απέκτησε το 1970

Παρά την αποκατάσταση του 1949, το σήμα κατατεθέν του Χόλιγουντ άρχισε και πάλι να φθείρεται. Το τρίτο «O», για παράδειγμα, έπεσε κάτω στην πλαγιά του Mount Lee, ενώ εμπρηστές έβαλαν φωτιά στο κάτω μέρος του δεύτερου «L». Το 1978, ο ιδρυτής του περιοδικού Playboy, Χιου Χέφνερ, πραγματοποίησε ένα γκαλά στο αρχοντικό του, όπου ο ίδιος και οκτώ άλλοι δωρητές, συμπεριλαμβανομένου του θρύλου της ροκ Άλις Κούπερ, υποσχέθηκαν περίπου 28.000 δολάρια ο καθένας για να χρηματοδοτήσουν την ολική αντικατάστασή του. Μετά από μια περίοδο τριών μηνών χωρίς πινακίδα, η κατασκευή ολοκληρώθηκε αργότερα τον ίδιο χρόνο. Το νέο σήμα είχε το ίδιο μέγεθος με το παλιό, αλλά με δομικές βελτιώσεις όπως χαλύβδινες βάσεις παρά τηλεφωνικούς στύλους.