Τουλάχιστον 42 άνθρωποι, μεταξύ τους επτά παιδιά, σκοτώθηκαν χθες σε αεροπορικές επιδρομές των κυβερνητικών δυνάμεων στη Ντούμα, πόλη που τελεί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών κοντά στη Δαμασκό, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 17 νεκρούς. Η πόλη της Ντούμας βρίσκεται 15 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας και πολιορκείται από τον συριακό στρατό εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, «ο απολογισμός των επιδρομών της αεροπορίας του καθεστώτος εναντίον της πόλης της Ντούμας έγινε ακόμη βαρύτερος: 42 νεκροί, μεταξύ τους επτά παιδιά και δύο γυναίκες». Ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνεται αδιευκρίνιστος αριθμός ανταρτών, ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός των τραυματιών.

Μαχητές που πολεμούν το καθεστώς Ασάντ ανάρτησαν διάφορα βίντεο στο Διαδίκτυο που δείχνουν, όπως οι ίδιοι, δηλώνουν, τις συνέπειες των επιδρομών στην πόλη. Διακρίνονται άνθρωποι να μεταφέρουν πτώματα, εκ των οποίων ένα απανθρακωμένο, μέσα σε σκηνές πανικού, ενώ πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά που προκάλεσαν οι εκρήξεις σε κτίρια.

Η Ντούμα αποτελεί συχνά στόχο αεροπορικών βομβαρδισμών του συριακού στρατού. Την Τρίτη, οι επιδρομές προκάλεσαν τον θάνατο 25 ανθρώπων, μεταξύ τους 10 παιδιά, αναφέρει το Παρατηρητήριο.

Η σύγκρουση στη Συρία που άρχισε τον Μάρτιο του 2011 από ένα κίνημα διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος Ασαντ το οποίο κατεστάλη γρήγορα από τις δυνάμεις ασφαλείας, μετατράπηκε σε σύγκρουση μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων. Στη συνέχεια η σύγκρουση έγινε ακόμη πιο περίπλοκη με την άνοδο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που πολεμούν τόσο τους αντάρτες όσο και τις πιστές δυνάμεις στο καθεστώς της Δαμασκού.

Η σύγκρουση μετρά ήδη περισσότερους από 191.000 νεκρούς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και 180.000 σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Ανάμεσα στους νεκρούς μεγάλος είναι ο αριθμός των αμάχων.