Για τις 20 Μαΐου αναβλήθηκε η δίκη για τη λεγόμενη υπόθεση Bygmalion του Νικολά Σαρκοζί. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας κατηγορείται για παράνομη χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του.

Η αναβολή δόθηκε επειδή ένας από τους συγκατηγορούμενους του Σαρκοζί δήλωσε στους δικαστές ότι ο συνήγορός του ασθενεί με κορονοϊό.

Δύο εβδομάδες μετά την καταδίκη του σε ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή για διαφθορά, ο Σαρκοζί δικάζεται αυτήν τη φορά για «παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας».

Η δίκη, όπως επισήμαναν τα γαλλικά ΜΜΕ και αναμετέδωσε το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είχε πολλές πιθανότητες να αναβληθεί, καθώς νοσηλεύεται ο συνήγορος του Ζερόμ Λαβριγέ, ενός από τους 13 συγκατηγορουμένους του πρώην Γάλλου προέδρου. Κι έτσι έγινε…

Ο Λαβριγέ, πρώην αναπληρωτής διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί, ήταν ο πρώτος που ομολόγησε πως συμμετείχε σε μια εκτεταμένη απάτη με πλαστά τιμολόγια, υποτιμημένες δαπάνες και έξοδα που παραλείπονταν εσκεμμένα από τους λογαριασμούς που υποβάλλονταν για τον τελικό έλεγχο.

Μάλιστα, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέφερε πως ο Λαβριγέ έφθασε στο δικαστήριο χωρίς δικηγόρο και δεν τον χαιρέτησε κανένας.

Οι συνήγοροι των συνολικά 14 κατηγορουμένων -πρώην στελέχη της εταιρείας Bygmalion και του συντηρητικού κόμματος UMP (Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα, μετεξελίχθηκε στους Ρεπουμπλικάνους), λογιστές- προσυπέγραψαν άπαντες το αίτημα για αναβολή και η εισαγγελία δεν αναμένεται να φέρει αντίρρηση. Στην περίπτωση αυτή, η δίκη, η ακροαματική διαδικασία της οποίας θα διαρκέσει ένα μήνα, μπορεί να αρχίσει πραγματικά τον Μάιο.

Ο Σαρκοζί, ο οποίος έχει αποσυρθεί από την πολιτική από το 2016, παραμένει πολύ δημοφιλής στη δεξιά παράταξη, όπου καμιά προσωπικότητα δεν έχει επιβληθεί για να αντιπροσωπεύσει το συντηρητικό κόμμα «Οι Ρεπουμπλικάνοι» στις εκλογές.