Γνωρίζατε ότι οι μαύρες τρύπες «βγαίνουν» σε μικρό, μεσαίο και μεγάλο μέγεθος;

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται ερευνητές από τις ΗΠΑ, οι οποίοι μελέτησαν μαύρες τρύπες, οι οποίες είναι μερικές φορές μεγαλύτερες από τη μάζα του Ήλιου και άλλες υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες, η μάζα των οποίων μπορεί να είναι εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.

Οι επιστήμονες εντόπισαν «ίχνη» από μαύρες τρύπες μεσαίου μεγέθους, οι οποίες είναι πολύ πιο σπάνιες και των οποίων η μάζα είναι ισοδύναμη με περίπου 100 έως και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ηλιακές μάζες.

Καθώς είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί η μάζα αυτών των ουράνιων σωμάτων, η ύπαρξή τους έχει αποτελέσει αμφιλεγόμενο θέμα επιστημονικών συζητήσεων.

Σύμφωνα όμως δημοσίευμα της ιστοσελίδας space.com, πλέον μπορεί να μπει ένα τέλος στη συζήτηση αυτή, καθώς μια ομάδα ερευνητών κατάφερε να μετρήσει με πρωτοφανή ακρίβεια τη μάζα μιας μαύρης τρύπας μεσαίου μεγέθους.

Το περιοδικό Nature δημοσίευσε μια έρευνα, σύμφωνα με την οποία η μάζα μιας μαύρης τρύπας στο γειτονικό μας γαλαξία M82, που βρίσκεται 12 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, ισοδυναμεί με 105 Ήλιους σαν το δικό μας.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, με επικεφαλής το διδακτορικό φοιτητή student Dheeraj Pasham μελέτησαν δεδομένα που συλλέχθησαν από το 2004 έως το 2010 από το δορυφόρο Rossi X-ray Timing Explorer (RXTE) της NASA.

«Κατά τη γνώμη μας, με την οποία φαίνεται να συμφωνούν και οι κριτές της μελέτης μας, αυτή είναι η πιο ακριβής μέτρηση της μάζας μιας μαύρης τρύπας μεσαίου μεγέθους που έχει γίνει έως σήμερα» δήλωσε ο Pasham στο space.com.