Ένας άνδρας ο οποίος παρουσιάζει συμπτώματα παρόμοια με αυτά του αιμορραγικού πυρετού που προκαλεί ο ιός Έμπολα, το πρώτο τέτοιο κρούσμα στη Σενεγάλη, βρισκόταν σήμερα σε απομόνωση σε μια πόλη στο βόρειο τμήμα της χώρας, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο συγκλίνουσες πηγές.

Ο ασθενής τέθηκε σε καραντίνα χθες Σάββατο στο νοσοκομείο της Ουροσόγκι, κοντά στη Μάταμ (περίπου 530 χλμ. από το Ντακάρ), όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Σενεγάλης APS και επιβεβαίωσε ο δρ. Ελ Χατζί Μαμαντού Εντιαγέ.

Σύμφωνα με τον δρ. Εντιαγέ, πρόκειται «για έναν άνδρα 27 ετών», ο οποίος είχε ταξιδέψει «στο Μαλί, σε μια περιοχή που δεν πλήττεται από την επιδημία», αλλά όταν «ένα πρόσωπο εμφανίζει ενδείξεις» του πυρετού Έμπολα «θεωρείται ως ύποπτο κρούσμα» και λαμβάνονται προληπτικά μέτρα, όπως εξήγησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δείγματα του ασθενούς εστάλησαν για να εξεταστούν στο Ινστιτούτο Παστέρ στη Ντακάρ και τα αποτελέσματα αναμένονται «μέσα σε 48 ώρες».

Δεν έχει καταγραφεί ως σήμερα κανένα κρούσμα, πιθανό, ύποπτο ή επιβεβαιωμένο, του Έμπολα στη Σενεγάλη. Ύποπτα κρούσματα είχαν καταγραφεί στο Μαλί, αλλά οι εργαστηριακές εξετάσεις απέκλεισαν την παρουσία του ιού Έμπολα.

Η Σενεγάλη και το Μαλί συνορεύουν με τη Γουινέα, τη χώρα όπου ξέσπασε στις αρχές της χρονιάς η επιδημία Έμπολα. Το ξέσπασμα εξαπλώθηκε κατόπιν στη Λιβερία, στη Σιέρα Λεόνε και από τον Ιούλιο και στη Νιγηρία. Έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 960 ανθρώπους επί συνόλου περίπου 1.800 κρουσμάτων, επιβεβαιωμένων, πιθανών ή ύποπτων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) του ΟΗΕ.

Αρνητικά τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε έναν Νιγηριανό στο Χονγκ Κονγκ και σε έναν άνδρα στον Καναδά

Ένας Νιγηριανός που υπήρχαν υποψίες πως είχε προσβληθεί από τον ιό Έμπολα ετέθη σε απομόνωση στο Χονγκ Κονγκ, αλλά οι εξετάσεις που έγιναν για να διαπιστωθεί εάν πράγματι είναι φορέας του ιού που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό ήταν αρνητικές, ανακοίνωσαν οι αρχές στην πόλη.

«Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων» στις οποίες υποβλήθηκε ο 32χρονος άνδρας ο οποίος εμφάνιζε συμπτώματα παρόμοια με αυτά του Έμπολα ήταν «αρνητικά», ανέφερε εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ.

Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ, μιας μεγαλούπολης 7 εκατ. κατοίκων, ανησυχούν ιδιαίτερα για τον κίνδυνο εξάπλωσης του Έμπολα, καθώς η πόλη έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από το Οξύ και Σοβαρό Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), το οποίο έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 300 ανθρώπων τα τελευταία 11 χρόνια.

Εξάλλου στον Καναδά, ο υπουργός Υγείας της επαρχίας Οντάριο Έρικ Χόσκινς ανακοίνωσε ότι ένας ασθενής ο οποίος είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Νιγηρία και εμφάνιζε συμπτώματα του Έμπολα δεν έχει προσβληθεί από αυτόν.

Ο άνδρας αυτός είχε τεθεί σε απομόνωση σε ένα νοσοκομείο στο Τορόντο.

«Είμαι τώρα σε θέση να επιβεβαιώσω ότι οι εξετάσεις (. . .) αποδείχθηκαν αρνητικές για τον ιό Έμπολα», ανέφερε ο Χόσκινς σε ανακοίνωσή του.

Νωρίτερα, και οι αρχές της Ρουμανίας ανέφεραν ότι ένας άνδρας 51 ετών που υπήρχαν υποψίες ότι είχε προσβληθεί από Έμπολα υπεβλήθη σε εξετάσεις και αυτές αποδείχθηκαν αρνητικές.

Η GSK αρχίζει κλινικές δοκιμές ενός πειραματικού εμβολίου για την πρόληψη του Έμπολα

Στο μεταξύ στη Βρετανία η φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σύντομα μια διαδικασία κλινικών δοκιμών ενός πειραματικού εμβολίου για την πρόληψη του ιδιαίτερα θανατηφόρου Έμπολα.

Η GSK ανέφερε ότι συνεργάστηκε με αμερικανούς επιστήμονες για την ανάπτυξη του εμβολίου, το φετινό ξέσπασμα του οποίου έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 1.000 ανθρώπους στη δυτική Αφρική και συνεχίζει να εξαπλώνεται εδώ και μήνες.

Δεν υπάρχει καμιά θεραπεία ή εμβόλιο για την πρόληψη της μόλυνσης του Έμπολα και η κλίμακα της επιδημίας οδήγησε τον ΠΟΥ να κηρύξει διεθνή κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης.

Το εμβόλιο της GSK μέχρι τώρα έχει δώσει υποσχόμενα αποτελέσματα στις δοκιμές του σε ζώα, περιλαμβανομένων θηλαστικών, και αναμένεται να μπει στη Φάση I των κλινικών δοκιμών του σε ανθρώπους, κάτι για το οποίο αναμένεται η έγκριση του ομοσπονδιακού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Μια εκπρόσωπος της εταιρείας είπε σήμερα ότι η δοκιμή θα διεξαχθεί «αργότερα φέτος», πιθανόν τον Σεπτέμβριο.

Ακόμη και εάν οι διαδικασίες επισπευστούν και ακόμη και στην περίπτωση που τα αποτελέσματα είναι τόσο ενθαρρυντικά όσο ελπίζουν οι επιστήμονες και η εταιρεία, το νέο εμβόλιο δεν θα είναι διαθέσιμο για χρήση πριν από το 2015.

Η Γκλάξο απέκτησε το εμβόλιο μετά την εξαγορά της εταιρείας βιοτεχνολογίας Okairos, που εδρεύει στην Ελβετία, έναντι 250 εκατ. ευρώ πέρυσι.