Αναχώρησε σήμερα από το πρωί από το Ιράκ ο πάπας Φραγκίσκος, μετά την ολοκλήρωση της της πρώτης επίσκεψης στην ιστορία ενός ποντίφικα στη χώρα αυτή, που συγκλονίζεται τακτικά από τη βία.

Από την Παρασκευή ο πάπας διέσχισε το Ιράκ, πηγαίνοντας από την Βαγδάτη ως τη Μοσούλη και την Καρακός, στον βορρά, τον οποίο λυμαίνονται οι τζιχαντιστές.

Ο ποντίφικας με την επίσκεψή του αυτή στήριξε μια από τις πιο παλιές, αλλά και από τις πιο διασκορπισμένες, χριστιανικές κοινότητες στον κόσμο, ακόμη και ενώπιον του μεγάλου αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, την θρησκευτική αρχή αναφοράς της πλειονότητας των σιιτών μουσουλμάνων αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.

«Το Ιράκ θα μείνει πάντα μέσα μου, στην καρδιά μου», δήλωσε χθες (07.03) το βράδυ ο 84χρονος πάπας μετά την λειτουργία στην οποία χοροστάτησε παρουσία χιλιάδων πιστών σε ένα στάδιο της Αρμπίλ, στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Διένυσε 1.445 χλμ με αεροπλάνο ή ελικόπτερο

Ο πάπας Φραγκίσκος ήθελε να συναντήσει τους χριστιανούς του Ιράκ -1% του πληθυσμού έναντι 6% πριν από 20 χρόνια- και αφιέρωσε σε αυτή τη χώρα, στην οποία η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό εδώ και 15 μήνες.

Λόγω της COVID-19 με εξαίρεση τη λειτουργία στην Αρμπίλ, σε κάθε σταθμό του μπόρεσαν να συγκεντρωθούν μόνον μερικές εκατοντάδες άνθρωποι κι όχι τα πλήθη που χαιρετίζει συνήθως όταν ταξιδεύει στον κόσμο.

Ωστόσο ο πάπας διένυσε 1.445 χλμ στο Ιράκ, τις περισσότερες φορές με αεροπλάνο ή ελικόπτερο για να διασχίσει κυρίως δια αέρος κι όχι οδικώς ζώνες στις οποίες εξακολουθούν να κρύβονται πυρήνες τζιχαντιστών.

Στις απευθύνσεις του στους πολίτες του Ιράκ, το οποίο ανακήρυξε τη νίκη του επί της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στα τέλη του 2017, ο Ποντίφικας καταδίκασε «την τρομοκρατία που καταχράται τη θρησκεία», απηύθυνε έκκληση για ειρήνη και ενότητα στη Μέση Ανατολή και εξέφρασε τη λύπη του για την αποχώρηση χριστιανών από την περιοχή, κάνοντας λόγο για ανυπολόγιστη ζημιά.

Επίσης μετείχε σε οικουμενική προσευχή με τις διαφορετικές θρησκείες που υπάρχουν στο Ιράκ για χιλιετίες, στην Ουρ, την γενέτειρα του πατριάρχη Αβραάμ, του πατέρα των μονοθεϊστικών θρησκειών.