Επιπλέον 1.555 ασθενείς με κορονοϊό υπέκυψαν στη Βραζιλία το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ενώ επιβεβαιώθηκαν 69.609 κρούσματα.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει ως εδώ τους 264.325 νεκρούς επί συνόλου 10.938.836 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη.

Κατά κεφαλήν, η χώρα καταγράφει 126 θανάτους και 5.205 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους.

Εν μέσω νέας έξαρσης της πανδημίας στη μεγαλύτερη λατινοαμερικάνικη χώρα, την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκαν τραγικό ρεκόρ θανάτων σε εβδομαδιαία βάση —έφθασαν τους 10.104— και ρεκόρ 421.604 κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, αριθμός υψηλότερος κατά πάνω από 42.500 περιπτώσεις σε σχέση με το προηγούμενο υψηλό, που καταγραφόταν μόλις το πρώτο μισό του Ιανουαρίου.

Πάνω από 6.500 κρούσματα στο Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 779 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 190.357 νεκρούς ως εδώ.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 6.561 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των καταγεγραμμένων κρουσμάτων να φθάνει τα 2.125.866.

Ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη θεωρείται πιθανόν υποτιμημένος. Στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης έχουν επισημάνει επανειλημμένα στην πορεία της υγειονομικής κρίσης πως στην πραγματικότητα οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι απ’ ό,τι καταγράφεται επίσημα.

Ως εδώ, στο Μεξικό έχουν χορηγηθεί 2,7 εκατ. δόσεις εμβολίων, με άλλα λόγια έχει ανοσοποιηθεί περί το 1,1% του πληθυσμού (126 εκατ.), σύμφωνα με δεδομένα που συγκεντρώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Ωστόσο, μεξικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν απογοήτευση για τις καθυστερήσεις στην προμήθεια δόσεων εμβολίων και στηλιτεύουν το ότι οι πλούσιες χώρες αγοράζουν όσα διαθέσιμα εμβόλια υπάρχουν.

Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φάνηκε να υποβαθμίζει το ενδεχόμενο να μοιραστεί μέρος των προμηθειών της σε εμβόλια με το Μεξικό.

Ξεπέρασαν τους 21.000 οι θάνατοι στη Χιλή

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη Χιλή ξεπέρασε χθες Σάββατο τους 21.000 νεκρούς, σύμφωνα με τα δεδομένα που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας αυτής της Λατινικής Αμερικής.

Κατά τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο, διαπιστώθηκαν οι θάνατοι άλλων 80 ασθενών με την COVID-19, εξέλιξη που αύξησε τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας σε 21.008 νεκρούς.

Το ίδιο διάστημα, επιβεβαιώθηκαν 5.037 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, που αύξησαν το σύνολο των κατοίκων της χώρας που έχουν προσβληθεί από τον ιό σε 850.483. Πρόκειται για το δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο που τα κρούσματα έμειναν πάνω από το όριο των 5.000, επίπεδο στο οποίο η Χιλή είχε να φθάσει από τον Ιούνιο.

Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι 27.523.

Ο υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις απέδωσε εν μέρει την έξαρση στην «κόπωση» των πολιτών ως προς την τήρηση των μέτρων τους μήνες των διακοπών του καλοκαιριού στο νότιο ημισφαίριο. «Υποστηρίζουμε τις διακοπές αλλά δυστυχώς κατά τη διάρκειά τους προφανώς υπήρξαν συμπεριφορές που παραβίαζαν τα υγειονομικά μέτρα», σημείωσε ο κ. Πάρις.

Η κλιμάκωση της πανδημίας καταγράφεται παρότι η εκστρατεία ανοσοποίησης προχωρά στη χώρα, όπου έχουν εμβολιαστεί για τον νέο κορονοϊό κάπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι.