Δύο έφηβοι είδαν την πόρτα της εξόδου από ένα πανάκριβο καθολικό σχολείο της Καλιφόρνια όταν μια φωτογραφία τους ανέβηκε στα κοινωνικά μέσα.

Τα παιδιά μήνυσαν το σχολείο αξιώνοντας αποζημίωση 20 εκατ. δολαρίων. Το σχολείο ισχυρίζεται ότι στη selfie που έβγαλαν τα παιδιά είχαν βάψει τα πρόσωπά τους για να μοιάζουν Αφροαμερικανοί, αυτά πάντως λένε πως φορούσαν απλώς μια θεραπευτική κρέμα για την ακμή.

Οι δύο πρώην μαθητές, που κατονομάζονται μόνο με τα αρχικά τους (H.H. και A.H.), κατηγορούν το σχολείο St. Francis High School ότι αντέδρασε υπερβολικά σε μια «αθώα selfie», μετατρέποντάς τους σε αποδιοπομπαίους τράγους εν μέσω των φυλετικών εντάσεων.

«Η μήνυση είναι η προσπάθειά μας να καθαρίσουμε το όνομά μας και την τιμή μας και να διορθώσουμε το γεγονός ώστε να αντανακλά την αλήθεια για το τι πράγματι συνέβη», δήλωσαν γραπτώς οι γονείς τους σε επιστολή που έστειλαν στην εφημερίδα San Francisco Chronicle.

«Μια φωτογραφία του αθώου αυτού περιστατικού ήρθε στο φως και τη χειρίστηκαν με κακό τρόπο μέσα στον κολοφώνα της κοινωνικής αναταραχής που διανύει το έθνος», γράφουν στη δήλωση.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η επίμαχη φωτογραφία είναι από το 2017, όταν τα παιδιά ήταν 14 ετών. Είχαν πασαλειφτεί με μια σκουρόχρωμη μάσκα για την ακμή για να δείξουν αλληλεγγύη σε ένα παιδί που υπέφερε από ακμή. Δεν ήταν μαύρη, σύμφωνα με τους γονείς, αλλά σκούρα πράσινη.

Η φωτογραφία έπεσε πρόσφατα στην αντίληψη των σχολικών αρχών, παρά το γεγονός ότι είναι online από τον Οκτώβριο του 2017, και έδωσαν στα παιδιά δύο επιλογές, σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά: «ή θα φύγετε μόνοι σας ή θα σας διώξουμε».

Το σχολείο έχει δεχτεί αρκετές φορές κριτική για ρατσιστικά περιστατικά στο παρελθόν. Ο πρόεδρός του, Jason Curtiss, αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε στην εφημερίδα…