Το ποσό των 11,5 εκατομμυρίων δολαρίων απέσπασε σε δημοπρασία στο Λονδίνο ένας πίνακας που ζωγράφισε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ και ο οποίος ανήκε στην Αντζελίνα Τζολί.

Σύμφωνα με το theartnewspaper.com, πρόκειται για τη σημαντική ελαιογραφία του Τσώρτσιλ με τίτλο «The Tower of Katoubia Mosque», που την έκανε δώρο στον Αμερικανό πρόεδρο Φράνκλιν Ρούσβελτ ως ενθύμιο του ταξιδιού τους στο Μαρακές μετά τη Διάσκεψη της Καζαμπλάνκα.

Ο πίνακας, που βγήκε σε δημοπρασία από τον οίκο Christie’s την 1 Μαρτίου, πέρασε στον Έλιοτ Ρούζβελτ, τον γιο του Φράνκλιν Ντιλέινο, και η οικογένεια Τζολί τον απέκτησε το 2011 από το παλαιοπωλείο M.S. Rau στη Νέα Ορλεάνη.

Το ηλιοβασίλεμα στο Μαρακές

Ο Τσώρτσιλ ζωγράφισε την ελαιογραφία στο Μαρακές μετά τη Διάσκεψη της Καζαμπλάνκα τον Ιανουάριο του 1943. Μετά το τέλος του συνεδρίου ο βρετανός προσκάλεσε τον Ρούσβελτ να πάει μαζί του στο Μαρακές την επόμενη ημέρα, επιμένοντας ότι πρέπει να δει τον ήλιο να δύει πάνω από το Μαρακές και τα βουνά του Άτλαντα πριν επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Την επόμενη κιόλας μέρα ο Τσώρτσιλ ζωγράφισε το τοπίο και έδωσε τον πίνακα στον Ρούσβελτ ως ενθύμιο, μια χειρονομία τόσο πολιτική όσο και προσωπική. Έκτοτε το έργο παρέμεινε στις ΗΠΑ και στη συνέχεια δόθηκε στη Τζολί από τον πρώην σύντροφό της, Μπραντ Πιτ.

Το καλύτερο έργο του Τσώρτσιλ

Ο Νικ Όρτσαρντ, επικεφαλής του τομέα «Μοντέρνα Βρετανική Τέχνη» στου Christie’s, τόνισε, σε ανακοίνωση, ότι το έργο το οποίο διαθέτει η Τζολί είναι «αναμφίβολα, το καλύτερο έργο ζωγραφικής του Ουίνστον Τσώρτσιλ λόγω της σημασίας που είχε το θέμα για τον ίδιο και του γεγονότος ότι αναδεικνύει τη σημασία της φιλίας μεταξύ των δύο ηγετών».

Έως σήμερα, το ρεκόρ δημοπρασίας έργου του Τσώρτσιλ το κατείχε το «The Goldfish Pond at Chartwell», έργο του 1932, με 2,8 εκατομμύρια δολάρια στου Sotheby’s το 2014.