«Σε τέσσερα βήματα και χωρίς φαινόμενο γιο-γιο» είναι το σχέδιο της Καγκελαρίας για την επαναλειτουργία της αγοράς και της κοινωνίας μετά το γενικό lockdown που είναι ακόμη σε ισχύ για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού.

«Υπάρχει μια θεμιτή λαχτάρα για άνοιγμα» φέρεται να δήλωσε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά την σημερινή τηλεδιάσκεψη του προεδρείου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), με τον προσωπάρχη της Χέλγκε Μπράουν να κάνει λόγο για σχέδιο σε τέσσερα στάδια. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα BILD, και αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ, η Καγκελάριος δεν έχει ακόμη δώσει λεπτομέρειες, αλλά ομάδα εργασίας με επικεφαλής τον κ. Μπράουν αναλαμβάνει από αύριο την επεξεργασία του τελικού σχεδίου, ενόψει της επόμενης τηλεδιάσκεψης της Καγκελαρίου με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων, η οποία έχει προσδιοριστεί για τις 3 Μαρτίου.

Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα, η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε σε τρεις τομείς που πρέπει να ενταχθούν στην στρατηγική ανοίγματος, στις προσωπικές επαφές, στα σχολεία και στις επαγγελματικές σχολές και στα κέντρα αθλητισμού, πολιτισμού και εστίασης.

Σήμερα πάντως νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία επαναλειτουργούν σε περιοχές δέκα κρατιδίων, με αυστηρούς κανόνες υγιεινής, λιγότερα παιδιά στην τάξη και παράλληλη τηλεκπαίδευση.

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Φεβρουάριο

Πολύ μεγαλύτερη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος απ’ ό,τι αναμενόταν καταγράφηκε στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, χάρη στην ενίσχυση του βιομηχανικού της τομέα παρά τα lockdown.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου Ifo αυξήθηκε στις 92,4 μονάδες από 90,3 τον Ιανουάριο, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ενώ αναλυτές που είχαν ρωτηθεί από το Reuters ανέμεναν μία τιμή 90,5 μονάδων. «Η γερμανική οικονομία είναι εύρωστη παρά τα lockdown, κυρίως λόγω της ισχυρής βιομηχανίας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo Κλέμενς Φούεστ.

Η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε πτωτικά τον περασμένο μήνα την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2021 και συγκεκριμένα στο 3% από το 4,4% που εκτιμούσε το περασμένο φθινόπωρο, κάτι που σημαίνει ότι η γερμανική οικονομία μπορεί να μη φθάσει τα προ κορονοϊού επίπεδά της πριν από τα μέσα του 2022.

Αισιοδοξία επιτρέπουν και άλλες έρευνες οικονομικού κλίματος στη Γερμανία. Το ινστιτούτο οικονομικής έρευνας ZEW ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία αυξήθηκε πέρα και από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις τον Φεβρουάριο, εν μέσω προσδοκιών ότι η κατανάλωση θα απογειωθεί τους επόμενους μήνες.

Ο οικονομολόγος του Ifo Κλάους Βολράμπε δήλωσε στο Reuters ότι οι εταιρείες έχουν αναθεωρήσει ανοδικά τα σχέδιά τους για την παραγωγή και ότι ενισχύθηκαν οι προσδοκίες της βιομηχανίας για τις εξαγωγές. «Τα βιβλία παραγγελιών είναι αρκετά γεμάτα», πρόσθεσε.