Η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέφρασε την προσδοκία η Σερβία το επόμενο διάστημα να αυξήσει το επίπεδο εναρμόνισης της εξωτερικής πολιτικής της με της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Σέρβος ομόλογός της, Ίβιτσα Ντάτσις τόνισε ότι το Βελιγράδι εργάζεται για αυτό, απορρίπτοντας ότι υπήρξε οποιοδήποτε τελεσίγραφο για το θέμα.

«Η Σερβία έχει στόχο την εναρμόνιση της εξωτερικής πολιτικής της με την ευρωπαϊκή, κάτι που σημαίνει ότι την επόμενη περίοδο, έως την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων όλων αυτών των κεφαλαίων, κυρίως του κεφαλαίου 31 για την εξωτερική πολιτική θα κινηθεί προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της», ανέφερε ο κ. Ντάτσιτς στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την κ. Μογκερίνι.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν στη Σερβία τέθηκαν κάποια τελεσίγραφα για κάποιο θέμα κι αν υπήρξε πίεση, ο κ. Ντάτσιτς αρνήθηκε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο.

«Ήταν μία φυσιολογική συζήτηση και διάλογος, θα τον έχουμε αρκετές φορές το διάστημα της ιταλικής προεδρίας και με την Ιταλία και την ΕΕ θα συνεργαστούμε ειλικρινά και ανοιχτά», είπε ο κ. Ντάτσιτς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας ανέφερε ότι τον Οκτώβριο αναμένεται η διαδικασία skreening (αναλυτική εξέταση του κοινοτικού κεκτημένου) για το κεφάλαιο 31 που αφορά την εξωτερική πολιτική και σημείωσε ότι τους τελευταίους τρεις μήνες υπήρξε σημαντική πρόοδος στην αύξηση του βαθμού συμμόρφωσης της εξωτερικής πολιτικής της Σερβίας με την ΕΕ και ότι τώρα υπερβαίνει το 70%.

«Από 14 διακηρύξεις της ΕΕ αποδεχθήκαμε 10 και δεν αποδεχθήκαμε τέσσερις, μεταξύ των οποίων είναι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας», είπε ο κ. Ντάτσιτς υπογραμμίζοντας ότι η κρίση στην Ουκρανία πρέπει να επιλυθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Η Σερβία έχει ιδιαίτερες και εξαιρετικά στενές σχέσεις με την ΕΕ και με την Ουκρανία και τη Ρωσία και θα ήταν προς το συμφέρον όλων μας η κατάσταση να ηρεμήσει», υπογράμμισε.

Δημοσιεύματα του Τύπου του Βελιγραδίου αναφέρουν ότι στη Σερβία δόθηκε τελεσίγραφο έως την 1η Σεπτεμβρίου να συνταχθεί με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας και ότι η επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας θα αξιοποιήσει τη σημερινή επίσκεψή της στο Βελιγράδι για να ασκήσει πιέσεις για το ζήτημα αυτό.

Οι κ.κ. Ντάτσιτς και Μογκερίνι συμφώνησαν ότι η συνεργασία των δύο χωρών θα εντατικοποιηθεί και θα γίνει λειτουργική και εξέφρασαν την ελπίδα στη διάρκεια της ιταλικής προεδρίας της ΕΕ να ανοίξουν τα κεφάλαια 32 και 35 στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Σερβίας – ΕΕ.

Η κ. Μογκερίνι η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βελιγράδι στο πλαίσιο περιοδείας στα Βαλκάνια, ανήγγειλε ότι αύριο θα συναντηθεί στη Ρώμη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελβετίας, της χώρας που ασκεί την προεδρία στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και με την ευκαιρία αυτή θα τονίσει ότι είναι σημαντικό η Σερβία να συνεχίσει να προεδρεύει με τον τρόπο που τώρα η Ελβετία προεδρεύει όσον αφορά την επίλυση τρεχόντων ζητημάτων στον κόσμο, όπως η κατάσταση στην Ουκρανία.

Αναφερόμενη στην κατάσταση στην Ουκρανία, η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι έχει καθοριστική σημασία να ασκηθεί πολιτική πίεση στη Μόσχα.

«Είναι επιτακτική ανάγκη η Μόσχα να υλοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί», επισήμανε η επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας και πρόσθεσε ότι, μετά την πρόσφατη κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους «πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις και να διαπιστώσουμε τι ακριβώς συνέβη».

Σχολιάζοντας την κατάσταση στη Γάζα, η κ. Μογκερίνι τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα επιμένει στην παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας, επειδή, όπως εκτίμησε, αυτό είναι προς το συμφέρον και του Ισραήλ και της Παλαιστίνης καθώς και ότι βασική προτεραιότητα είναι να προστατευθεί ο πληθυσμός στη Λωρίδα της Γάζας.